Tai teigta Lenkijos sostinėje penktadienį pasibaigusioje Europos Sąjungos (ES) surengtoje konferencijoje "Informuota visuomenė - Europos integracijos spartinimas", kurioje dalyvavo ir Lietuvos delegacija, vadovaujama valdymo reformų ir savivaldybių reikalų viceministro Edmundo Žvirblio.

Konferencijoje pagrindinis dėmesys skirtas informacinės visuomenės kūrimui.

Pasak Europos komisaro verslo ir visuomenės informatikos klausimais Erkki Likaneno, Vidurio Europos šalys jau dabar turi prisitaikyti prie ES reikalavimų šioje srityje.

Kalbant apie telekomunikacijų raidą, teigiamų vertinimų sulaukė Slovėnija ir Estija, kuriose 100 gyventojų tenka atitinkamai 76 ir 61 telefonas, tuo tarpu Latvijoje šis rodiklis yra 43, o Lietuvoje - 39.

Tačiau Lietuva lenkia Lenkiją, kur 100 gyventojų tenka 34 telefonai, o blogiausia padėtis Rumunijoje ir Albanijoje, kur 100 gyventojų tenka atitinkamai 23 ir vos 5 telefonai.

Teigiamų vertinimų Estija sulaukė ir kalbant apie interneto plėtrą. Pažymėta, kad Estijoje daug nuveikta kompiuterizuojant mokyklas.

Estijos švietimo ministras Tonis Lukas teigė, jog interneto plėtra buvo visų šalies vyriausybių veiklos prioritetinė sritis, o šalies politinės partijos pasirašė susitarimą, kuriuo remiantis interneto plėtrai kasmet buvo skiriama 0,2 proc. Estijos BVP.

Estijoje internetas populiaresnis negu kai kuriose ES šalyse. Serverių atžvilgiu 1000 gyventojų Estija lenkia Belgiją, Prancūziją, Ispaniją ir Italiją.

"O Lietuvoje šiam tikslui vis nerandama lėšų", BNS skundėsi Lietuvos kompiuterininkų sąjungos pirmininkas, Kauno Technikos universiteto dėstytojas Alfredas Otas. Jo nuomone, tai, jog didelės mokyklos turi vos 2-3 kompiuterius, yra nenormalu.

Kur kas optimistiškiau savo šalies padėtį vertino Latvijos universiteto profesorius Janas Bičevskis, pasak kurio, nors padėtis Latvijoje kompiuterizavimo atžvilgiu kol kas nėra labai gera, tačiau einama teisingu keliu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją