Tokį "kokteilį" eksportuotų naujai įsikūrusi energetikos bendrovė "Polenergija".

Pasak dienraščio, toks mišinys yra kur kas pigesnis ir jį lengviau parduoti Vakarams. Praėjusiais metais Lenkijoje keletą kartų lankėsi vieningos Rusijos energetikos sistemos pirmininkas Anatolijus Čiubaisas, kuris aptarė elektros eksporto reikalus.

Bendrovę "Polenergija" įkūrė Lenkijos elektros tinklai "Polskie Sieci Elektroenergetyczne", Vokietijos bendrovė "Preussen Elektra" ir vieno turtingiausių Lenkijos žmonių Jano Kulczyko (Jano Kulčiko) holdingas.

Sutartis buvo pasirašyta dalyvaujant Lenkijos ir Vokietijos ūkio ministrams. Pradinis bendrovės kapitalas - 999 tūkst. zlotų - padalytas į tris lygias dalis.

Manoma, kad "Polenergo" metų apyvarta gali siekti apie milijardą zlotų, o pelnas - kelias dešimtis milijonų zlotų.

Vokiečiai pirmieji investuos apie 10 mln. markių elektros energijos perdavimo technologijai pagerinti. Numatoma šalia autostrados A-2 nutiesti naują elektros liniją.

"Rzeczpospolita" rašo, kad elektros energijos perdavimu į Vakarus suinteresuota ir Lietuva.

"Tačiau šiam projektui įgyvendinti reikia nutiesti aukštos įtampos liniją iš Lietuvos į Elko miestą Lenkijoje, o tai kainuotų apie 1,3 mlrd. zlotų. Tuo tarpu tiesti elektros liniją greta autostrados yra kur kas pigiau", pažymi Lenkijos dienraštis.

Lenkijos ekspertai neseniai pareiškė, jog aukštos įtampos linija iš Lietuvos į Lenkiją gali būti pradėta tiesti ne anksčiau kaip 2004 metais ir baigta 2008 metais. Gali atsitikti taip, jog elektros "kokteilio taurėje" lietuviškajai daliai nebeliks vietos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją