Anot Zbigniewo Ekerto iš Lenkijos ambasados Maskvoje, daugiausiai įtakos tam turi rublio nuvertėjimas. 2014 m. rublio vertė euro ir JAV dolerio atžvilgiu smuko beveik dvigubai, o prekės iš Rusijos užsieniečiams akivaizdžiai atpigo, rašo newru.com.

Verslininkai iš Lenkijos pasinaudojo šia susiklosčiusia situacija ir ėmė kur kas noriau pirkti prekes Rusijos rinkoje, rašo „Nezavisimaja gazeta“. Su Kaliningrado sritimi besiribojančių Lenkijos rajonų gyventojai vyksta į Rusijos teritoriją pirkti tam tikrų produktų ir elektronikos prietaisų, o Kaliningrado gyventojams kaip tik nebeliko prasmės vykti į Lenkiją apsipirkti.

Toks vaizdas – tai tik dalis radikalių pokyčių, įvykusių Rusijos eksporto srityje per pastaruosius vienerius metus. Neseniai Rusijos federalinė statistikos tarnyba „Rosstat“ išpublikavo duomenis apie šio sektoriaus situaciją 2015 m. sausio mėn. Šį mėnesį eksporto mažėjimo metinis pokytis siekė daugiau nei 30 proc. Šio kainų mažėjimo neišvengė beveik visos prekių kategorijos, išskyrus kalio trąšas (užfiksuotas 10 proc. augimas), maisto produktus (15 proc. augimas) ir spalvotuosius metalus (kainos nepakito). Importas savo ruožtu traukėsi daugiau nei 40 proc.

„Rosstat“ fiksavo užsienio prekybos apyvartos mažėjimą su visomis pagrindinėmis Rusijos partnerėmis, išskyrus Japoniją (išaugo 32,9 proc.). Rusijos ir Baltarusijos prekybos apyvarta traukėsi 44 proc., su Europos Sąjunga (ES) – 40 proc. Bendroji prekybos apyvarta 2015 m. sumažėjo beveik 34 proc.

„Šie skaičiai, žinoma, neįkvepia ir optimistiškai nenuteikia. Iki šiol keletą pastarųjų metų prekybos apyvarta nuolat augo, skirtumas tarp eksporto ir importo sumų buvo gana didelis. Dabar šis skirtumas vis dar išlieka teigiamas, tačiau toks rezultatas užtikrinamas tik dėl to, kad eksportas ir importas mažėja beveik proporcingai“, - patikino profesorius Aleksejus Portanskis iš Rusijos aukštosios ekonomikos mokyklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)