Nuo ateinančios liepos įsigaliojus Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymo pakeitimo įstatymui mokesčiai už išgautą naftą bei dujas kai kurioms bendrovėms gali sumažėti nuo 29 iki 16 ir mažiau procentų. Dėl šio įstatymo pakeitimo Seime buvo diskutuojama ilgiau nei metus. Pataisų iniciatoriai socialliberalas Gintautas Šivickas ir socialdemokratas Alfonsas Macaitis įstatymo projektą tobulino net keturis kartus.

Mažesni mokesčiai

Iki šiol naftą išgaunančios bendrovės į šalies biudžetą mokėjo 20 procentų mokesčio tarifą už išgautą naftą ar dujas, dar 9 procentų mokestis buvo mokamas kaip kompensacija už naftos telkinius, surastus valstybės lėšomis. Per 13 metų, kai šalyje veikia privačios naftos gavybos bendrovės, nebuvo surastas nė vienas naujas telkinys. Nuo liepos minėtas mokesčio tarifas bus taikomas tik seniems naftos telkiniams. Už išgaunamą naftą iš naujai eksploatuojamų telkinių bus mokami kur kas mažesni mokesčiai. Lengvesnė mokesčių našta teks ir toms bendrovėms, kurios išnaudojo daugiau nei tris ketvirtadalius visų telkinio išteklių. Be to, paliekama galimybė mokesčius sumažinti perpus, jei įmonė investuoja į naujų telkinių paiešką.

Pagal naująją tvarką didžiausią - 16 procentų - mokestį mokės bendrovės, per metus iš telkinio išgaunančios daugiau kaip 150 tūkstančių tonų. Mažiausias - 2 procentų - mokesčio tarifas bus taikomas įmonėms, iš telkinio išgaunančioms iki 10 tūkstančių tonų naftos per metus. Kaip LŽ teigė vienas pataisų teikėjų parlamentaras Šivickas, mažesni mokesčiai naftininkams leis daugiau lėšų skirti naujų telkinių paieškai. Su kolegos nuomone nesutiko liberalas Eligijus Masiulis: "Bendrovės pačios yra suinteresuotos atrasti naujus naftos telkinius ir plėsti verslą, todėl jų specialiai skatinti nereikia".

Erdvė korupcijai

Lietuvos geologų sąjungos pirmininkas Jonas Šimėnas LŽ tikino, kad pataisytame įstatyme yra palikta spragų korupcijai. "Kiek naftos išgaunama telkiniuose, nustato Geologijos tarnyba. Mokesčio dydis priklausys nuo jos vienos", - teigė Šimėnas. Geologas taip pat stebėjosi, kodėl mokesčių našta mažinama sėkmingai dirbančioms naftos gavybos bendrovėms, o ne smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms. "Mažindama mokesčius naftos bendrovėms valdančioji dauguma prieštarauja savo siekiams palengvinti verslo sąlygas mažoms ir vidutinėms įmonėms, - antrino ir Seimo narys Masiulis. - Neatmetu galimybės, kad tai susiję su artėjančiais Seimo rinkimais ir su naftos bendrovių parama valdančiosios daugumos politikams".

Per praėjusius savivaldos rinkimus kai kurios partijos gavo naftos gavybos bendrovės "Geonafta" paramą.