„Mes garantuojame 100 procentų, kad mūsų produkcijos kaina sumažės. Mes tiekiame savo produkciją į prekybos tinklus – tai pagrindinės mūsų produkcijos pardavimo vietos. Jei prekybos tinklai pasižada, kad nepasinaudos ta dalimi, kuri bus sumažinta, mes nematome jokių priežasčių, kad kainos nemažėtų. 2002 metais PVM taip pat buvo sumažintas, tuomet nukrito ir kainos. Praktiškai jau 14 metų mėsos kainos nekito. Tai iš esmės vienintelis produktas, kuris išlaikė tą pačią kainą. Kainos skirtumai minimalūs, nors viskas radikaliai pasikeitė“.

O Lietuvos vartotojas, „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ tikino E. Mackevičius, labai atsižvelgia į kainą. Ir nepaisant to, kad deklaruojama lietuviškos produkcijos pirmenybė, jeigu mūsų produkcija bus brangesnės, bus perkama importuota:

„Mūsų biznis – ne PVM, o gamyba, jos didinimas. Beje, šešėlis šioje rinkoje labai didelis. Anksčiau nepasitaikydavo atvejų, kad turguje būtų perpardavinėjama importuota mėsa. Dabar gi, tas šešėlis sudaro apie 250 milijonų eurų – tai trečdalis rinkos. Beje, kalbama apie PVM mažinimą šviežiai, neperdirbtai mėsai mėsai. Tuo metu, sakykim, šašlykas ar kepsniukas – tai jau perdirbta mėsa, kuriai lengvata nebus taikoma. Mes ir politikams sakome, jog reikia išaiškinti visuomenei, kad tokie gaminiai neatpigs. Tai ir yra didžiausia problema. Šviežia mėsa vartotojo racione didžiosios dalies nesudaro. O importuojama mėsa yra naudojama nelegaliai gamybai. Iš jos gaminami produktai realizuojami per turgų, iš jos uždirbama daugiausiai“.

Pašnekovas įsitikinęs, jog tuo atveju, jei PVM bus taikomas tik šviežiai mėsai, biudžetas tikrai nukentės:

„Jeigu norima pasiekti tam tikrą ekonominį efektą, kurį realiai pajustų ir gyventojai, reikėtų daliai mėsos gaminių, tam pigiausiam segmentui, kuris dažniausiai vartojamas, taip pat taikyti, tarkime, 9 procentų lengvatą. Tuo metu brangiems vytintiems, šaltai rūkytiems gaminiams lengvatos galima būtų ir netaikyti. Tai duotų žymią ekonominę naudą, nes tada gaminiai sugrįžtų į legalią prekybą“, – kalbėjo E. Mackevičius.