Kambarį šeštadienį sudėtingiau bus gauti ir sostinės prabangesniuose viešbučiuose, tačiau tai sietina ne su meilės diena ar laukiančiu ilguoju savaitgaliu.

Pasak Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės, šiam savaitgaliui viešbučių užimtumas yra labai didelis.

„Kurortuose - ir Palangoje, ir Birštone, ir Druskininkuose - viešbučiai užsakyti švenčių proga ir dominuoja vis dėlto lietuvaičiai. (...) Kurortuose, kiek žinau, yra sudėtinga. Ten gyvenimas kaip gyvas organizmas, (...) šiaip užimtumai yra labai dideli. Aišku, žmonės tokius dalykus planuojasi ir iš anksto", - Eltai sakė E. Šiškauskienė.

Vasario 14-oji, šeštadienis, bus šv. Valentino, įsimylėjėlių diena, vasario 16-oji - Lietuvos valstybės atkūrimo diena, tad tautiečiai mėgausis ilguoju savaitgaliu. Peržiūrėjus populiariausias viešbučių rezervacijos sistemas, pavyzdžiui, Vilniuje gauti numerį, kainuojantį per porą šimtų eurų, šeštadienį aukščiausios klasės viešbutyje jau vėlu.

Tačiau, anot E. Šiškauskienės, viešbučių užimtumo sostinėje savaitgalį nereikėtų sieti su šventėmis - esą to priežastis vykstančios tarptautinės konferencijos.

Apskritai viešbučių verslo atstovai skaičiuoja, kad, lyginant su pernai metais, šiemet viešbučių užimtumas yra geresnis - didesnis 30 proc.

„2013 m. per Lietuvos pirmininkavimą ES viešbučių užimtumas buvo labai geras, paskui 2014 m. buvo nuslūgimas, o dabar vėl kyla ir be jokio pirmininkavimo. Tai labai džiugina", - tikino pašnekovė.

Prie to esą bene labiausiai prisidėjo konferencinis turizmas. Nors nuo sausio 1 d. įsigaliojo lengvatinis 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas apgyvendinimo paslaugoms, viešbučiai dar neskaičiuoja, ar tai prisidėjo prie jų užimtumo. Lengvatinį PVM viešbučiai sieja su investicijų skatinimu ir ragina valdžią šalį pozicionuoti kaip turizmo.

Kaip nurodė E. Šiškauskienė, vien Vilniuje yra ruošiami 5 nauji didelių viešbučių projektai. Dar didesnis viešbučių poreikis Vilniuje prognozuojamas, kai Vilniaus koncertų ir sporto rūmai bus paversti moderniu Kongresų centru - tai numatoma padaryti iki 2017 m.

Svarstoma apie galimus viešbučius prie Rotušės aikštės, Bernardinų sodo, Rinktinės gatvėje. 

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė užsiminė, kad į Vilnių bando ateiti „Hilton" - su vienu didžiausių pasaulinių tinklų „Hilton" yra pasirašytas ketinimų protokolas, tačiau šiuo metu laukiama investuotojų.