2390 įmonių (40 proc. nuo bendro skaičiaus) turto areštą patyrė pirmą kartą. Turto areštų sąraše gausiau „naujokų“ iš maitinimo, konsultavimo, įdarbinimo, elektros gamybos ir tiekimo, mažmeninės prekybos (ypač alkoholio, maisto ir internetinės prekybos), didmeninės prekybos šakų.

„Turto areštų patyrusių įmonių skaičius, lyginant su praėjusiais metais, itin pagausėjo būtent tose šakose, kuriose ir dabar yra daugiau bankrotų nei pernai. Galima numatyti, kad artimiausiais mėnesiais sumažės dabar veikiančių smulkių maitinimo bei paslaugų įmonių. Vidutiniškai po metų nelieka apie 30 proc. turto areštus patyrusių įmonių, o šiose šakose smulkios įmonės paprastai pasitraukai iš rinkos po 1-2 turto areštų,– pastebi „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojas Romualdas Trumpa. – Minėtose šakose yra mokamos nedidelės algos, o plėtra iš esmės buvo vykdoma tik priimant naujus darbuotojus. Jų savikainoje didelę dalį sudaro darbo jėgos sąnaudos. Įmonių būklės diferenciacijos procesai gali paspartėti, jei būtų staiga didinama minimali alga.“

Per 11 mėnesių turto areštus patyrusių įmonių pastebimai daugiau nei pernai buvo prekyboje (+87), visų pirma, skaitlingose mažmeninės prekybos (+50) bei automobilių pardavimo ir remonto šakose (+42), o santykinai - maitinimo įmonėse, kur areštus patyrusių įmonių pagausėjo 28 proc. (nuo 240 iki 308).

Kitų paslaugų verslui, visų pirma smulkiose nuomos, įdarbinimo, apsaugos, įmonėse, kur įmonių su arešto istorija pagausėjo nuo 173 iki 218. Iš pramonės šakų išsiskyrė maisto pramonė, kur įmonių su įregistruotais turto areštais pagausėjo nuo 91 iki 103.

Šiemet sumažėjus ES finansuojamų projektų statybos šakoje neigiamai išsiskyrė infrastruktūros objektų statyba, kur turo areštus patyrusių įmonių skaičius kilo nuo 50 iki 61, o įregistruotų turto areštų skaičius šoktelėjo 2,5 karto – nuo 145 iki 359.

Pastebimai sumažėjo turto areštus patyrusių įmonių daugumoje pramonės šakų (ypač statybinių medžiagų ir baldų pramonėse), NT sektoriuje. Statybų ir transporto šakose yra nežymus turto areštų skaičiaus sumažėjimas, tačiau šis skirtumas nuo metų vidurio kas mėnesį mažėja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)