Kol kitos pasaulio valstybės delsia, Europos Komisija (EK) dar metų pradžioje pateikė dokumentų paketą, kuriuo reaguojama į Ekonominio Bendradarbiavimo ir Plėtros Organizacijos (EBPO) bei G-20 šalių pasiūlytą Mokesčių bazės erozijos ir pelno perkėlimo (angl. Base Erosion and Profit Shifting – BEPS) projektą.

EK dokumentas – tai pirma rimta reakcija pasauliniu mastu į BEPS rekomendacijas, kuriomis siekiama užkirsti kelią dirbtiniam pelno perkėlimui į lengvatines jurisdikcijas. Galutinės BEPS rekomendacijos paskelbtos dar 2015 m. spalį. Ekspertai pastebi, kad dauguma valstybių dar nepradėjo įgyvendinti didžiosios dalies iš 15-os BEPS rekomendacijų.

Kol daugelis pasaulio valstybių nesiryžta įteisinti naujų nacionalinių mokesčių taisyklių ir laukia iniciatyvos iš kitur, Europos Sąjungos narės (ES) ryžtingai nusiteikusios vykdyti mokestinių įstatymų permainas. „EY“ mokesčių politikos ekspertų parengtoje ataskaitoje „Outlook for global tax policy in 2016“, paremtoje prognozėmis ir įžvalgomis iš 38 pasaulio šalių, teigiama, kad lyginant su pernai, du kartus daugiau valstybių (34 proc.) numatė mažinti pelno mokesčio naštą. 18 - oje iš 38 „EY“ ataskaitoje aptartų valstybių (47 proc.) yra numatyti pokyčiai, kurie didins mokesčių naštą. Pernai tokius pokyčius planavo 40 proc. valstybių. Vis dėlto, 45 proc. valstybių jokių pokyčių neplanuoja.

EK intensyviau kišasi į ES šalių politiką

Jau šiais metais planuojamas pirmas rimtas atsakas į EBPO pasiūlytą mokesčių reformą. EK pastangomis, BEPS rekomendacijos bus perkeltos į valstybių narių nacionalinius teisės aktus, taip keičiant nacionalinę mokesčių politiką.

Artimiausiais metais bus įgyvendinti net keli itin svarbūs sprendimai. 12 ES valstybių narių jau ketina koreguoti teisės aktus vykdydamos „Hybrid Mismatches“ (II BEPS projekto priemonė). Planuojama įgyvendinti Sandorių kainodaros reforma sudaro pagrindinę 2015 metų spalį pateiktų EBPO rekomendacijų dalį. Aktyvaus vyriausybių pritarimo jau sulaukė ir XIII BEPS priemonė, kuria EBPO ir EK siekia didesnio mokesčių skaidrumo. Net 69 proc. „EY“ ataskaitoje įvertintų vyriausybių šią priemonę laiko vienu svarbiausių prioritetų įgyvendinant BEPS.

Ekspertai ragina atidžiai stebėti

Leonas Lingis, profesinių paslaugų bendrovės „EY“ mokesčių padalinio partneris, sako, kad Europa BEPS reformoms teikia didelę svarbą. Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad reformas įgyvendina skirtingos ES institucijos, todėl koordinuojant nacionalinę ir tarptautinę teisę keblumai neišvengiami.

„Tikėtina, kad dėl daugybės koordinuojančių institucijų, reforma gali būti sunkiai suvaldoma. Galutinėse BEPS rekomendacijose pateikiama daugybė kintamųjų, todėl realūs Lietuvos mokesčių teisės pokyčiai gali skirtis nuo ankstesnių susitarimų“, - teigia L. Lingis. Anot eksperto, dabar ypač svarbu, kad verslo įmonės Lietuvoje atidžiai stebėtų rekomendacijas ir jų įgyvendinimą.

Lietuvos Vyriausybė šiuo metu dalyvauja konsultacijose su kitomis ES šalimis ir pirmiausia svarsto metų pradžioje EK pateiktas direktyvas prieš mokesčių vengimą. Jomis planuojama gerokai sumažinti spragas įmonių pelno apmokestinimo taisyklėse. Lietuvoje Pelno mokesčio įstatymą bei kitus teisės aktus prie naujų reikalavimų planuojama pritaikyti jau šių metų pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)