Rasta benzo(a)pireno, benz(a)antraceno, benzo(b)fluoranteno ir chireno. Bendras teršalų kiekis – 73,56 µg/kg, kai didžiausia leidžiama norma – 30 µg/kg.

Šių šprotų gamintojas – Latvijos įmonė SIA „Gamma-a“, o į Lietuvą 1 200 jų skardinių įvežė bendrovė „Rivona“. Nesaugios partijos nr. – 14.11.12, geriausias iki 2014-11-14. Konservais, kuriuose nustatyta kenksmingų medžiagų, prekiauti uždrausta, jie surenkami iš rinkos. Vartotojai, įsigiję šios partijos rūkytų šprotų konservuose „Goldfish“, gali juos grąžinti į prekybos vietas ir atgauti sumokėtus pinigus.

Beje, praėjusiais ir šiais metais iš įvairių ES šalių gauta net 12 RASFF pranešimų, kad latviškuose šprotų konservuose nustatyta kancerogeninių medžiagų benzo pirenų ir policiklinių aromatinių angliavandenilių.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad policikliniai aromatiniai angliavandeniliai turi kancerogeninį poveikį žmonių sveikatai. Didelis jų kiekis dėl aplinkos užterštumo dažniausiai susidaro žuvyje rūkymo ar kaitinimo metu, kai sudaromos palankios sąlygos tiesioginiam sąlyčiui su degimo produktais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)