"Nepasitvirtino tai, kad ažiotažas buvo specialiai sukeltas užsienyje. Gandai kilo ir buvo skleidžiami čia, Latvijoje, juos skleidė mūsų žmonės", - sakė jis.

Anksčiau aukšti Latvijos valstybės pareigūnai teigė, kad gandai apie banko finansinį nestabilumą buvo skleidžiami sąmoningai, siekiant destabilizuoti padėtį šalyje.

Generalinis prokuroras papasakojo, kad pradėjus šį baudžiamąjį procesą buvo nuveiktas didžiulis darbas.

"Tačiau, kiek aš žinau, nebuvo konstatuota, kad kas nors sąmoningai sukėlė ažiotažą ir skleidė gandus. Buvo, žinoma, konstatuoti kai kurie žmonės, kurie skleidė gandus, bet aš abejoju, kad bus rastas pagrindas jų baudžiamajam persekiojimui. Gandai buvo platiname neapgalvojus jų iš anksto. Ažiotažo buvo, bet nebuvo tiesioginio ketinimo skandinti banką", - pripažino E.Kalnmejeris.

Jis paaiškino, kad žmonės ėjo prie bankomatų, bet ten arba nebuvo pinigų, arba stovėjo eilės, todėl ir susidarė įspūdis, kad "Swedbank" žlunga.

"Kai kas tam, kad atrodytų gražiau, pridurdavo, jog skambino giminaitis iš Švedijos, kur bankas taip pat turi problemų", - nupasakojo situaciją generalinis prokuroras, primindamas, kad Latvijos gyventojai jau turėjo liūdno patyrimo dėl bankų bankrotų, pavyzdžiui - "Baltija", "Parex" ir kitų.

Paaiškėjo, kad gandus apie "Swedbank" problemas platino patys Latvijos gyventojai, tarp jų ir savivaldybių pareigūnai, bet baudžiamajame procese, pradėtame šioje byloje, įtariamųjų nėra, yra tik liudytojų.

"Pareigūnai turi motyvų, kodėl jie davė savo pavaldiniams nurodymą pervesti pinigus. Tai ne iš gero gyvenimo, o turint liūdno patyrimo dėl kitų bankų problemų. Kiekvienas norėjo išgelbėti savo biudžetą. Dėl iš savivaldybių buhalteriams duotų nurodymų susidarė įspūdis, jog viršininkas žino, ką daro, todėl buhalteris palaikė savo pareiga pasakyti savo draugams, kad bankas neva turi problemų", - išdėstė gandų skleidimo schemą E.Kalnmejeris.

Tad pasitvirtino, kad ažiotažas dėl "Swedbank" nebuvo inspiruotas iš užsienio. Gandai kilo ir buvo skleidžiami būtent Latvijoje.

Kaip jau pranešta, 2011 metų gruodžio 9 dieną "Swedbank" klientai ėmė masiškai imti pinigus iš savo sąskaitų, reaguodami į gandus dėl problemų, neva kilusių šiam bankui Švedijoje ir Estijoje. Todėl Saugumo policija pradėjo baudžiamąjį procesą dėl netikrų žinių apie "Swedbank" finansinę padėtį skleidimo. Buvo nustatyta, kad gandai buvo skleidžiami per socialinius tinklus, pavyzdžiui, per "Twitter" ir draugiem.lv, taip pat per SMS žinutes ir telefono skambučius.

Pagal aktyvų dydį "Swedbank" yra didžiausias Latvijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)