Oxford’o ir Cambridge’o sociologai teigia, kad šalyje šiuo metu 4,6 mln. žmonių dirba pagal sutartis, garantuojančias jiems minimalų darbo kiekį, leidžiančias pasirinkti darbo laiką ( „Flexible contract“). Nemažai darbdavių dirbantiesiems moka didesnį nei minimalų atlyginimą.

Tačiau tai dirbančiųjų negelbėja, sako daktaras Alex’as Wood’as iš Oxford’o universiteto.

„Dauguma iš jų šias sutartis pasirašė tikėdamiesi, kad darbdavys suteiks daugiau darbo valandų, tačiau neretai jiems yra garantuojama vos kelios valandos per savaitę.

Darbuotojų, žinoma, tai netenkina, tačiau jų vadovai visada gali atremti jų prašymus sutarties sąlygomis. Todėl žmonės tiesiog maldauja daugiau darbo, prašo padėti, nes nesuduria galo su galu“, – pasakojo mokslininkas.

Žmones šias sutartis renkasi neturėdami jokios alternatyvos ir dirbdami vos kelias valandas bei uždirbdami mažas sumas vistiek nėra laikomi bedarbiais, taip pagerindami šalies nedarbo statistiką. Tuo tarpu verslui šio tipo sutartys yra palankios – jie gali reikalauti darbuotojo atvykti į darbą bet kuriuo laiku.

„Dažnai mes sutelkiame dėmesį į nedarbą, ir sakome, kad padėtis darbo rinkoje yra gera, nedarbo lygis yra mažiausias per pastaruosius metus. Tačiau šie darbuotojai yra mažiau saugūs nei bedarbiai“, – aiškino A. Wood’as.

Vyriausybė tai vertina kaip naujų darbo santykių išbandymą ir lanksčiąsias sutartis žada tobulinti.

Pagal jas daugiausiai žmonių šiuo metu įdarbinti žemės ūkio bendrovėse ir prekybos centruose.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.