Į laimingiausių šalių penketuką taip pat pateko valstybės, esančios netoli Lietuvos – Švedija ir Norvegija.

Tarp laimingiausių – ir Kanada bei Šveicarija.

Tyrime buvo vertinama daugiau nei 30 šalių pagal tokius kriterijus kaip pajamos, sveikata, saugumas ir gyvenimo sąlygos.

Per 73 proc. žmonių Australijoje nuo 15 iki 64 metų amžiaus turi darbą, tuo tarpu vidutinis analogiškas rodiklis tarp EBPO šalių siekia 66 proc. Vidutinė gyvenimo trukmė šalyje sudaro beveik 82 metus, tai yra dvejais metais daugiau už EBPO šalių vidurkį.

Australijos ekonomika daugiau nei du dešimtmečius stabiliai augo, tai daugiausia lėmė šalies gamtos išteklių paklausa.

Šaliai pavyko išvengti skaudžių finansinės krizės smūgių ir ji buvo vienintelė iš didžiausių išsivysčiusių valstybių, išvengusi pasaulinės recesijos 2009 metais.

Šalies ekonomikos galią atspindi ir Australijos doleris.

Tačiau vyriausybė įžvelgia rimtų iššūkių šalies ūkiui artimiausioje ateityje, nes pakilimas kasybos sektoriuje pamažu slopsta, auga nedarbas. Todėl Australijos leiboristų vyriausybė stengiasi sumažinti ekonomikos priklausomybę nuo kasybos ir stiprinti tokius sektorius kaip statyba ir pramonės gamyba.

Kitas rimtas iššūkis - vis didėjantis pajamų atotrūkis. Pagal EBPO, 20 proc. didžiausias pajamas gaunančių Australijos gyventojų uždirba šešis kartus daugiau nei 20 proc. mažiausias pajamas gaunančių šalies piliečių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)