Po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje Lietuvos ministras sakė, kad savo politikoje dėl Rusijos ES turi būti kantri ir nuosekli, reikia duoti laiko sankcijoms veikti.

„Bet kokia skuba normalizuoti santykius tarp ES ir Rusijos šiuo metu būtų neproduktyvi. Iki gruodžio Vadovų Tarybos būtina parengti sustiprintas Krymo okupacijos nepripažinimo politikos įgyvendinimo priemones“, – pranešime spaudai teigė ministras.

ES šalys šiuo metu tariasi dėl siūlymų įvesti naujus apribojimus investicijoms į Krymą, bet sprendimai kol kas nepriimti.

Ministrai aptarė situaciją Ukrainoje, pasirengimą ES ir Ukrainos Asociacijos tarybai bei F. Mogherini vizitui į Kijevą gruodžio 16-17 dienomis.

Prieš posėdį vykusiame neformaliame Ukrainos draugų susitikime, kuriame dalyvavo ES užsienio reikalų ministrai ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, buvo akcentuojamas skubių reformų Ukrainoje poreikis ir patvirtintas ES siekis toliau remti Ukrainą.

L. Linkevičiaus teigimu, ši diena svarbi Ukrainai, nes vyksta pirmoji ES ir Ukrainos Asociacijos taryba. Pasak ministro, dėmesys Ukrainai Užsienio reikalų taryboje turi būti nuolatinis.

„Tenka konstatuoti, kad padėtis Rytų Ukrainoje išlieka įtempta ir paliaubos praktiškai neveikia – Minsko susitarimų nėra laikomasi ir vis dar nėra politinio krizės sprendimo. Dėl susiklosčiusios itin sudėtingos ekonominės situacijos Ukrainai būtina ES parama. Lietuva, savo ruožtu, remia Ukrainos pastangas vykdyti reformas, yra delegavusi patarėją į Ukrainos vyriausybę, teikia humanitarinę ir kitą pagalbą. Lietuvos ekspertai dalijasi savo patirtimi įvairiose srityse“, – sakė ministras.

ES aptarė savo vaidmenį sprendžiant ir krizes Sirijoje bei Irake

Pasak L. Linkevičiaus, ES ministrai diskutavo apie ES įsitraukimą sprendžiant Sirijos krizę, kur dėl besitęsiančio konflikto padėtis nuolat blogėja.

Tarybos išvakarėse įvyko neformalus ministrų susitikimas su Jungtinių Tautų (JT) specialiuoju pasiuntiniu Sirijai Staffanu de Mistura.

„ES remia JT specialiojo pasiuntinio pastangas ir pasisako už būtinybę rasti politinį krizės šalyje sprendimą, įgyvendinant JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir užtikrinant humanitarinės pagalbos netrukdomą patekimą į šalį. Turi būti sustabdyti žmogaus teisių pažeidimai šalyje“, – sakė L. Linkevičius.

ES ministrai taip pat aptarė politinę ir saugumo situaciją Irake ir regione bei kovotojų iš užsienio problemą. ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Federica Mogherini pristatė rengiamą ES strategiją Sirijai ir Irakui kovos su islamistų grupe (ISIL) kontekste.

Pasak L. Linkevičiaus, ES turi remti Irako vyriausybės pastangas, jos nacionalinę programą ir bendradarbiavimą su Kurdistano regiono vyriausybe, visos regiono valstybės turi prisiimti atsakomybę kovoje su ISIL.

„Nors ES jau yra įsitraukusi į tarptautinę kovą su ISIL, teikdama karinę ir humanitarinę pagalbą, tačiau turėtų daryti daugiau – padėti spręsti konflikto gilumines priežastis, paremdama politines reformas, socioekoniminį vystymąsi ir etninį susitaikymą, ES būtina turėti ilgalaikę regioninę strategiją. Taip pat būtina kovoti su ISIL ideologijos plitimu“, – sakė ministras.

Atsižvelgdama į išaugusius humanitarinės pagalbos poreikius, Lietuva 2012-2014 m. skyrė apie 171 300 eurų Artimųjų Rytų regionui. Šiais metais skirta 26 tūkst. eurų humanitarinė pagalba Irako vaikams per JT Vaikų fondą (UNICEF). Planuojama skirti techninę pagalbą medikamentais, dalyvauti karių apmokymo misijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)