„ES lygiu pastebima tendencija, kad moters įsidarbinimo lygis mažėja didėjant jos turimų vaikų skaičiui. Tai pasitvirtina daugumoje valstybių narių. Tačiau ši tendencija yra kiek kitokia Kipre, Vengrijoje, Nyderlanduose ir Suomijoje, kur rodiklis mažėja susilaukiant pirmo vaiko, tačiau padidėja sulaukus antro“, – skelbia „Eurostat“ savo ataskaitoje.

„Latvijoje, Lietuvoje, Portugalijoje ir Rumunijoje moterys su vienu vaiku dirba dažniau, o įsidarbinimo rodikliai pradeda kristi turint antrą vaiką. Belgijoje ir Slovėnijoje įsidarbinimo rodiklis pradeda mažėti nuo trečio vaiko“, – teigia statistikos tarnyba. Ataskaitoje nebuvo pateikti duomenys apie Švedijos ir Danijos moterų darbo statistiką.

ES tendencija vyrams yra visiškai skirtinga, kadangi darbo rodikliai vyrams pradeda kilti po pirmo ir antro vaiko, o mažėja šeimoje atsiradus trečiam vaikui. „Vyrų atveju, ES tendencija pasitvirtina beveik visose valstybėse narėse“, – rašo „Eurostat“.

Ataskaitoje taip pat pastebima: „Įsidarbinimo rodikliai moterims tiek su vaikais, tiek be vaikų buvo žemesni nei vyrams visose valstybėse narėse, išskyrus moteris be vaikų Estijoje, Airijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Vengrijoje ir Suomijoje“.

„Vienišų motinų su vaikais procentas skyrėsi nuo 2 procentų Graikijoje, Suomijoje, Rumunijoje ir Maltoje iki 7 proc. Estijoje ir Jungtinėje Karalystėje bei 6 proc. Airijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Tuo tarpu proporcija vyrams buvo vienu procentu mažesnė visose ES valstybėse narėse“, – rašoma dokumente. Visoje Sąjungoje, išskyrus Švediją ir Daniją, yra iš viso 200,53 milijonai namų ūkių.

„Vienišoms moterims be vaikų procentai buvo skirtingi nuo 9 proc. visuose namų ūkiuose Kipre ir 11 proc. Ispanijoje, Maltoje ir Portugalijoje iki 23 proc. Suomijoje, 21 proc. Vokietijoje ir Lietuvoje bei 20 proc. Austrijoje ir Prancūzijoje. Visose valstybėse narėse buvo didesnis vienišų moterų procentas“.

Dirbančių moterų įsidarbinimas kai kuriose ES valstybėse

Šalis Be vaikųVienas vaikasDu vaikai Trys ar daugiau vaikų
ES75,8 71,3 69,2 54,7
Lietuva 76,2 81,3 78,8 66,7
Latvija 75,5 76,875,3 61,4
Estija 81,6 77,6 70 56,5
Lenkija 73.6 73,1 70,8 62,6
Vokietija 81,8 76,5 72,6 53,6
Jungtinė Karalystė82,2 75 72 48,8

Eurostat duom

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją