Dalis pinigų, tikimasi, atiteks miestelyje kuriamam istorijos muziejui.

Kruopių seniūnijos kieme stoginę automobiliui statę darbininkai nustebo, kai negiliai į žemę įsmeigę kastuvą pamatė pažirusių monetų. Pakasinėję aplink dar rado puodynės šukių ir piniginę. Apžiūrėjus atidžiau paaiškėjo, kad rado sidabrinių litų, išleistų 1925 ir 1936 metais.

Senieji kruopiškiai nenustebo. Jie sako pamenantys, kad šioje vietoje tarpukariu buvusi Bronislavos Liuberskaitės audinių parduotuvė.

„Karo metais žmonės slėpdavo savo brangiausią turtą. Kadangi neįmanoma buvo išsivežti kai ko, tai ji turbūt ir užkasė savo pinigėlius sandėliuke. Per karą namas sudegė, sudegė ir sandėliukas“, – pasakojo Kruopių gyventoja Stefanija Dimavičienė.

Lobį iškasę darbininkai nenoriai sugrąžino smetoniškus litus į seniūniją. Sako, norėję pasilikti atminčiai. Tačiau apie tokius radinius privalu pranešti valstybės institucijoms: seniūnijai, savivaldybei ar policijai. Sudaryta komisija nustato radinio vertę.

„Jo ateitis – pirmiausiai jis keliaus į Akmenės krašto muziejų, kur bus restauruotos ir labai tikimės, kad depozito keliu bent dalis monetų grįš į Kruopius ir bus eksponuojamos čia, nes tai yra Kruopiuose atrastas lobis“, – sakė Kruopių seniūnė Rasa Statkuvienė.

Šeštą šimtą metų skaičiuojančiuose Kruopiuose šiuo metu gyvena per 500 žmonių. Tarpukariu miestelis buvo perpus mažesnis, jame buvo šešios parduotuvės, restoranas, pieninė, paštas.