Kai Rusija įvedė embargą maisto produktams, palmių aliejus Rusijoje tapo geidžiama pigių maisto produktų gamintojų preke. „Rosstat“ duomenimis, per 11 praėjusių metų mėnesių jo importas išaugo 23,6 proc. iki 794 tūkst. tonų.

„Svarstome akcizo variantą, kuris turėtų specifinį tarifą rubliais nuo kiekvienos palmių aliejaus tonos. Tarifo dydis bus nustatytas vėliau“, - gazeta.ru sakė Finansų ministerijos atstovas.

Leidinio šaltinis pažymėjo, kad maisto produktų gamintojams kyla pagunda naudoti pigų palmių aliejų (palyginus su kitais augaliniais aliejais ir gyvūniniais riebalais) tam, kad sumažintų savo produktų savikainą ir taip apgautų vartotoją, kuris būna įsitikinęs, pavyzdžiui, kad perka produktą, kurio sudėtyje yra sviesto.

Padėtis tampa pavojinga, kai vietoje maistinio palmių aliejaus imamas naudoti techninis aliejus, pasižymintis žema lydymosi temperatūra. Be to, palmių aliejus naudojamas gaminant ne itin naudingus maisto produktus, pavyzdžiui, bulvių ir kitokius traškučius.

Finansų ministerijos atstovas taip pat nurodė, kad svarstoma galimybė papildomai apmokestinti gėrimus, turinčius daug cukraus ir cheminių priedų.

„Tokią priemonę Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kaip vieną iš kovos metodų su pertekliniu cukraus vartojimu ir su tuo susijusiomis ligomis“, - pažymėjo jis.

„Mūsų požiūriu, mokesčiai produktams, kurių vartojimas dideliais kiekiais daro žalą sveikatai, yra pateisinami ir gali būti įvedami Rusijoje, ypač esant sunkiai situacijai su biudžetu, - teigė Finansų ministerijos atstovas. – Tai turi būti daroma ne tik tam, kad pasipildytų biudžetas, bet ir tam, kad ekonominėmis priemonėmis, o ne draudimais ir ribojimais, būtų sumažintas jų vartojimas (juo labiau, kad kalbama ne apie tabaką ar alkoholį, bet masinio vartojimo produktus)“.

Padidinus netiesioginius mokesčius, kyla ir produkto kaina. Infliacija 2015 metais (nuo gruodžio iki gruodžio) Rusijoje siekė 12,9 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (242)