Virusas, kurio padaryti nuostoliai, naujienų agentūros "Bridge News" duomenimis, JAV jau siekia apie 1 mlrd. JAV dolerių, neaplenkė ir Lietuvos - jis smogė prezidentūrai ir Nekilnojamojo turto valstybės kadastro įmonei, dienraščio "Lietuvos rytas" žiniomis, virusas turėjo įtakos "Lietuvos telekomo", "Bitės GSM", kai kurių interneto paslaugų teikimo bendrovių darbui.

Prezidentūros vyresnysis inžinierius kompiuterininkas Alenas Radvila BNS teigė, jog prezidentūroje virusas paveikė kelis kompiuterius.

"Tačiau mes perspėjome darbuotojus ir žinutės buvo ištrintos neaktyvavus viruso. Dabar viruso plitimas jau sustabdytas", tvirtino A. Radvila.

Tačiau jis neatmetė galimybės, jog kai kuriuose kompiuteriuose virusas vis dėlto buvo aktyvuotas. BNS žiniomis, rimtesnių nemalonumų prezidentūrai pavyko išvengti ir todėl, jog ne visi kompiuteriai sugebėjo aktyvuoti elektroniniu paštu gautą virusą.

Nekilnojamojo turto valstybės kadastro įmonės direktorius Kęstutis Sabaliauskas ketvirtadienį BNS teigė, jog jo įmonei teko susidurti su naujojo viruso ataka, tačiau netrukus ji buvo sustabdyta.

"Mes pajutome viruso protrūkį, tačiau buvome laiku informuoti ir viruso plitimą sustabdėme. Manau, tai pavyko padaryti su mažiausiais nuostoliais", sakė K. Sabaliauskas.

Vyriausybės kanceliarijos Informacinių technologijų skyriaus vedėjas Edmundas Kazakevičius tvirtino, jog Vyriausybės kompiuterių tinklas nuo viruso nenukentėjo.

Viruso poveikio taip pat teigė nepajutę ir Lietuvos bankas, Nacionalinė vertybinių popierių birža, Vilniaus miesto savivaldybė, Vertybinių popierių komisija, Lietuvos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas.

Naujasis virusas plinta elektroniniu paštu. Interneto vartotojai gauna laiškus pavadinimu "ILOVEYOU" su tekstu "kindly check the attached LOVELETTER coming from me." ir failu "LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs".

Šis failas yra vienas iš savaime besidauginančių virusų. Jį aktyvavus, virusas savaime bando siųsti savo kopijas "Outlook" adresų knygoje esančiais adresais. Tai lėtina serverio darbą ir galiausiai visiškai paralyžiuoja kompiuterių tinklus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją