Mažos ir vidutinės įmonės, kuriose paprastai dirba nuo 10-ties iki 249 asmenų, daugiausiai prisideda prie Europos ekonomikos ir užimtumo augimo. 2011 metais iš visų 22 mln. ne finansų sektoriuje veiklą vykdančių įmonių 7 proc. bendrovių buvo priskiriamos mažomis ir vidutinėms įmonėms. Jose dirbo 38 proc. ES gyventojų, o jų apyvarta sudarė 38 proc. visos regiono apyvartos.

Didžiausią dalį Europoje 2011 metais (93 proc.) sudarė vadinamosios mikro-, arba įmonės, kuriose dirba mažiau kaip 10 asmenų. Jose dirbo 30 proc. visų regiono gyventojų, o jų apyvarta sudarė 17 proc. Didžiosios bendrovės Europoje sudaro vos 0,2 proc., tiesa, jose taip pat dirbo 30 proc. gyventojų, o jų apyvarta sudarė 44 proc. visos regiono apyvartos.

Turimais valstybių narių duomenimis, 2011 metais daugiausiai mažų ir vidutinių įmonių buvo užregistruota Vokietijoje (18 proc. visų bendrovių), Rumunijoje ir Liuksemburge (po 13 proc.), ir Austrijoje (12 proc.), o mažiausiai Čekijoje bei Slovakijoje (po 4 proc.). Visose valstybėse narėse didžiosios įmonės sudarė vos 0,5 proc. ar mažesnę dalį visų šalies bendrovių.

Skirstant šalis pagal mažose ir vidutinėse bendrovėse dirbančių valstybės gyventojų dalį, pirmavo Latvija ir Lietuva (po 51 proc. visų gyventojų dirba minėtose įmonėse), Estija ir Liuksemburgas (po 49 proc.). Labai mažose įmonėse dirbo daugiausiai gyventojų vos šešiose šalyse: didžiausios proporcijos užfiksuotos Italijoje (46 proc.) ir Portugalijoje (42 proc.). Dviejose ES šalyse didžiausia gyventojų dalis dirbo didžiosiose bendrovėse: Didžiojoje Britanijoje (46 proc.) ir Prancūzijoje (37 proc.).

Registruojant mažų ir vidutinių įmonių dalį visoje šalių apyvartoje, 2014 metais daugiausiai jos prisidėjo prie Liuksemburgo (60 proc. visos šalies prekių ir paslaugų apyvartos), Latvijos (52 proc.) ir Austrijos (49 proc.) apyvartos didėjimo. Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje (56 proc.), Vokietijoje (52 proc.) ir Suomijoje (50 proc.) daugiausiai prie prekių ir paslaugų apyvartos prisidėjo didžiosios bendrovės. Labai mažos bendrovės prie visos šalies apyvartos prisidėjo daugiausiai Estijoje (31 proc.), Kipre (27 proc.) ir Italijoje (25 proc.).