„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje atlikto tyrimo duomenys atskleidė, kad daugiau nei penkiasdešimt procentų šalies gyventojų artimiesiems pasveikinti planuoja skirti nuo 31 iki 100 eurų. Kiek mažiau, iki 30 eurų, pirkiniams skirs 13 proc. gyventojų, o dar 21 proc. ketina nepagailėti daugiau nei 100 eurų.

Tačiau gražus noras brangiomis dovanomis nustebinti artimuosius gali atsisukti prieš pačius pirkėjus. Pasak instituto vadovės Odetos Bložienės, tik maža dalis Lietuvos gyventojų šventėms rengiasi iš anksto, tad išleidus visas santaupas gali tekti galvoti, kaip nusipirkti produktų vakarienei.

„Kalėdos didžiausia metų šventė, kurios laukia visi – ir maži, ir dideli. Tačiau vis dar neturime įpročio šiai šventei ruoštis iš anksto – neplanuojame finansų, kurių prireikia dovanoms ir kitoms šventinėms išlaidoms.

Neturint biudžeto ir jo neskaičiuojant, lengva pasiduoti šventinei pirkimo nuotaikai bei išleisti daugiau, nei galime sau leisti. Tinkamas išlaidų biudžeto sudarymas leistų išvengti neplanuoto išlaidavimo ir apsaugotų nuo neprotingų sprendimų“, – teigė O. Bložienė.

Odeta Bložienė

Visgi ne visi linkę neskaičiuoti pinigų. Dalis apklausos dalyvių pripažino, kad šiais metais dovanų visai nepirks, tačiau tai dar nereiškia, kad jų artimieji liks nepasveikinti.

Linkę taupyti ar meniškos prigimties žmonės sakė, kad patys keps skanėstus, gamins rankdarbius arba ieškos kitų būdų, kaip pradžiuginti šalia esančiuosius neišleidžiant tam didelių sumų.

Perkame tą patį

Nors ieškant, kaip nustebinti artimuosius, neretai tenka ilgai pasukti galvą, specialistai pažymi, kad populiariausios dovanos nesikeičia. Apklausa atskleidė, kad dauguma po Kalėdų eglute norėtų rasti pinigų, čekį, kvepalų arba kosmetikos priemonių. Tokios dovanos pradžiugintų maždaug kas penktą šalies gyventoją.

Į norų sąrašą dauguma lietuvių taip pat įtraukė bilietą į renginį bei knygą. Tuo metu prekės automobiliams bei buitinė technika yra mažiausiai pageidaujamos dovanos. Jas gavęs nudžiugtų tik maždaug kas 20 šalies gyventojas.

Pasak O. Bložienės, didžioji dalis šventinių pageidavimų lengvai įgyvendinami, todėl sveikintojams nereikės dovanų paieškoms sugaišti itin daug laiko.

„Apklausoje dalyvavusių gyventojų norus Kalėdų Seneliui nebūtų sunku išpildyti – dauguma pageidavo praktiškų ir santykinai nebrangių dalykų.

Nors yra ginčijamasi, ar pinigai ir dovanų čekis yra tinkama dovana artimiesiems, tokios dovanos leidžia apsidrausti nuo rizikos išleisti pinigus ir galiausiai įteikti dovaną „ne į temą“. Jei nežinome, ką dovanoti arba neturime laiko ypatingos dovanos paieškoms, galbūt tuomet verta rinktis šį saugų variantą ir leisti žmogui pačiam išsirinkti, ko nori“, – teigė Asmeninių finansų instituto vadovė.

Maxima LT“ komercijos vadovas Paulius Dambrauskas pateikė kiek kitokį svajonių dovanų sąrašą. Pasak jo, kiekvienais metais valgomų ar geriamų skanėstų ieško 3 iš 4 pirkėjų. Paklausiausi prabangūs šokoladai, dekoratyviai supakuoti saldumynai, rūšinė kava bei arbata.

Paprastai tai būna ne pagrindinė staigmena, o tarsi priedas, kuris dar labiau nudžiugina artimą žmogų.

Taip pat prieš didžiausias metų šventes išauga kosmetikos, kūno priežiūros rinkinių, automobilių aksesuarų, smulkios buitinės technikos bei žaislų pardavimas. Nepamirštami ir naminiai gyvūnai. Jiems įteikiama žaislų, minkštų guolių bei skanėstų. Nors patys daiktai tikriausiai nenustebins, nudžiuginti turėtų tai, kaip jie supakuoti.

„Šiemet pirkėjai dovanoms parinkti skiria daugiau laiko, stengiasi joms suteikti asmeninį prisilietimą. Tai rodo ir kintančios dovanų pakavimo tendencijos – vis daugiau pirkėjų, užuot rinkęsi įprastą dovanų maišelį, perka pakavimo popierių, įvairias juosteles ir kaspinus ir daiktus mieliau pakuoja patys“, – „Sekundei“ tvirtino P. Dambrauskas.

Ieško nuo lapkričio

Paprastai dovanų ieškotojai parduotuves užplūsta likus vos kelioms dienoms iki švenčių, šiais metais situacija kiek kitokia. Nors prekybininkai šiomis dienomis pirkėjų gausa nesiskundžia, vis daugiau šalies gyventojų dovanomis rūpintis pradeda likus bent mėnesiui iki švenčių.

„Galima sakyti, jog kasmet Kalėdos į lietuvių namus ateina vis anksčiau. Kaip parodė mūsų atliktas kasmetis „Kalėdų pyrago“ tyrimas, šiemet daugiau nei 65 proc. šalies gyventojų dovanomis ketino pasirūpinti dar iki gruodžio vidurio ir vos 5 proc. jų paieškas ketino atidėti paskutinei savaitei. Pernai tokių buvo atitinkamai apie 40 ir 15 proc., o beveik dešimtadalis pripažino dovanas pirkę švenčių išvakarėse“, – aiškino P. Dambrauskas.

Šiuo laikotarpiu prekyba suaktyvėja ne tik tradicinėse parduotuvėse, bet ir internetinėje erdvėje. Pasak Lietuvos elektroninės komercijos asociacijos valdybos pirmininko Vytauto Vorobjovo, vis daugiau žmonių prieš Kalėdas dovanas renka jaukiai sėdėdami namuose.

„Jau lapkričio pabaigoje pardavimo kreivė pradeda augti, o patį piką pasiekia likus maždaug 10 dienų iki Kalėdų. Tačiau parduotuvės nuosekliai ruošiasi pirkėjų antplūdžiui, pasamdo daugiau darbuotojų, todėl iš kai kurių internetinių svetainių prekes užsisakius trečiadienį, jos dar gali spėti pasiekti gavėjus iki Kalėdų“, – teigė V. Vorobjovas.

Dovanas perka noriai

„Sekundės“ kalbinti panevėžiečiai sako, kad galvojimas apie artimuosius ir dovanų pirkimas skatina ne stresą, o gerą nuotaiką. Nors dauguma pašnekovų nedrįso atskleisti, ką šeimos nariai ir draugai ras po Kalėdų egle, pripažino, kad pinigų negailės, o dovanų pradėjo dairytis vos pastebėję akcijas parduotuvėse.

„Žvalgytis pradėjau prieš savaitę, o šiandien jau beveik esu apsipirkusi. Liko tik keletas smulkmenų. Šiais metais šventėms planuoju išleisti apie 200 eurų, nes noriu nustebinti visą šeimą, anūkus“, – pasakojo Genovaitė.

Dar anksčiau šventėms rengtis suskubo Jogilija.

„Pirkti dovanas ėmiau jau prieš mėnesį, nes viską stengiuosi labai gerai apgalvoti. Nors artimieji atvirai nepasakė, ko pageidauja, visus metus kaupiu informaciją, įtemptai klausausi, todėl atėjus laikui sveikinti netenka ilgai galvoti, kas konkretų žmogų labiausiai pradžiugintų. Viskam, manau, teks išleisti bent 100 eurų, tačiau pinigų tikrai negaila. Juk taip pradžiuginsiu artimus žmones“, – mintimis dalijosi moteris.

Panašios sumos nepagailės ir Janina.

„Tiesą sakant, negaliu labai išlaidauti, tad ketinu neviršyti 100 eurų biudžeto. Tačiau dovanas man rinkti išties patinka ir tai nėra sudėtinga užduotis, nes žinau, ko kam reikia“, – atviravo panevėžietė.

Dar viena kalbinta moteris pripažino, kad nors vienai dovanai išleis nemenką sumą pinigų, visas išlaidas atperka nuoširdi vaiko šypsena.

„Sveikinsiu savo krikšto dukrą, todėl išrinkti dovaną tikrai nėra sudėtinga. Ji pati rašė laišką Kalėdų Seneliui, tad esu tikra, kad nenuvilsiu. Nors ketinu išleisti 50 eurų, pinigų visai negaila. Žinau, kaip mergaitė apsidžiaugs, o tai ir yra svarbiausia“, – teigė Renata.

Dauguma dovanomis besirūpinančių panevėžiečių vieningai tvirtino, kad patys nenori nieko. Vienintelis Mindaugas nusprendė papokštauti ir atskleidė netradicinį pageidavimą.

„Ko vyrai nori labiausiai? Kalėdų senelės! Kalbant rimtai, geriausia, jeigu dovanų visai nebūtų, o susirinktų visa šeima ir tiesiog jaukiai pabūtų. Visgi tai, ką dėsime po eglute, jau išrinkome prieš savaitę ar dvi. Kiek viskam išleisiu, dar negaliu pasakyti, viskas priklauso nuo žmonos norų. Jeigu ji užsinorės kažko labai ypatingo, bendra suma gali siekti ir 400 eurų, nors šiaip planuojame neviršyti 300 eurų ribos“, – gera emocijomis dalijosi vyras.