„Nuo 2011 metų vasario mėn., kuomet Valstybinis socialinio draudimo fondas („Sodra”) pradėjo viešai teikti duomenis apie visus savo skolininkus, situacija su veikiančių įmonių skolomis socialinio draudimo fondui tolydžio tik gerėja, - pranešime cituojama „Creditreform Lietuva” verslo analitikė Alina Rauktytė. - Akivaizdu, kad įmonės, nenorėdamos pagarsėti kaip skolininkės, stengiasi su Sodra atsiskaityti laiku. Baiminamasi ne tik paviešinimo, bet ir prievartinio lėšų nurašymo iš sąskaitų, ar verslo uždarymo. „Sodra” – pirmoje vietoje tarp valstybinių įstaigų, aktyviai besinaudojančių teise skelbti bankrotą. Įmonių bankroto valdymo departamento duomenimis pernai ji inicijavo net 16 proc. bankrotų (2012 m. – 12,6 proc.), tuo pat metu Valstybinė mokesčių inspekcija - 9 proc. Be abejonės skolų mažėjimui įtakos turėjo ir gerėjanti ekonomikos būklė.“

Kadangi darbdaviai privalo darbuotojams sumokėti už darbą ne vėliau kaip iki kito mėnesio 15 d., dar po keleto dienų „Sodra” paviešina tas įmones, kurios laiku su ja neatsiskaitė. Paprastai paviešinimo išvakarėse skolų „Sodrai” suma tampa mažiausia. Štai 2012-ųjų balandžio 16 d. bendras bent vieną darbuotoją turinčių įmonių įsiskolinimas „Sodrai” beveik pasiekė 160 mln. litų ribos, o jau 2013-aisiais jis sutirpo iki 158 mln., šiemet tą pat dieną – iki 133 mln. litų. Šią sumą „Sodrai” vėlavo sumokėti 15369 įmonės, turinčios darbuotojų. Iš jų 4897 buvo įsiskolinusios daugiau kaip po 1000 Lt.

Tuo pat metu įmonių, mokančių mokesčius „Sodrai”, nuolat daugėjo. „Jei 2012 m. darbuotojus turinčių verslų buvo kiek daugiau nei 87 tūkst., 2013 m. jų buvo per 92 tūkst., o šiuo metu tokių turime beveik 97 tūkst.”, - reziumuoja analitikė.

Pasak „Creditreform Lietuva”, šiai dienai didesnių nei 2 mln. litų skolų Valstybiniam socialinio draudimo fondui turėjo tokios realiai veikiančios įmonės kaip „Vingriai” (4,242 mln. lt), BĮ Biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita (2,854 mln. Lt), „Vilniaus viešasis transportas” (2,604 mln. Lt).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)