Kaip teigia ugniagesiai, neretai tai nutinka vyresniems, vienišiems ar negalią turintiems žmonėms, kai jie yra paliekami be priežiūros. Vieni jų, gamindami maistą, išeina iš virtuvės ir ilgai kalba telefonu, kiti nutaria trumpam nusnūsti ar pažiūrėti pamėgtą serialą.

Štai vasario 25 d., apie 13 val., Molėtuose, Liepų gatvėje, viename iš daugiabučio butų pirmajame aukšte, be priežiūros buvo palikta uždegta dujinė viryklė, ant kurios prisvilo puode šildomas maistas. Laimei, dėl dūmų suveikė autonominiai dūmų detektoriai.

Išgirdęs neįgalios buto savininkės pagalbos šauksmą ir detektorių signalą į pagalbą atskubėjo tuo metu laiptais besileidžiantis kaimynas. Jis išjungė dujinę plytelę, pro langą išmetė svylantį puodą bei išvėdino patalpas. Neįgalią moterį prižiūrintis vyras tuo metu miegojo.

Pasak pranešimo, puodus pleškina ant viryklių ne tik šeimininkės. „Deja, yra vyrų, kurie grįžę iš darbo būna linkę atsipalaiduoti. Dažniausiai jie gyvena be žmonų. Išgeria stipresnio alaus ir ima ką nors gaminti, - pasakoja Molėtų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Romualdas Rimkus. – Buvo toks atvejis, kai žmogus vištienos krūtinėlę virė ir gurkšnojo alų.

Paskui parūkė ir užsnūdo. O kai atvažiavo ugniagesiai, tai virtuvė jau buvo pilna dūmų. Kas tuos puodus degina, mūsų ugniagesiai neretai jau mintinai žino. Pas tokius „virėjus“ kartais per metus reikia po kelis kartus vykti. Laimei, aukų pavyksta išvengti“.

Pasak jo, geriausia išeitis – įsirengti koridoriuje dūmų detektorių, kuris iš karto aižiu signalu praneštų apie virtuvėje pridegusį puodą.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pataria, kad netektų savęs kaltinti dėl aplaidaus užmaršumo, išeiti iš virtuvės reikėtų tik baigus virti maistą ir nukėlus nuo viryklės puodus bei užsukus jos degiklius. Beje, mažamečių vaikų iš viso nereikėtų palikti vienų virtuvėje.

Jeigu puode ar keptuvėje užsidegė riebalai, pirmiausia išjunkite viryklėje dujas ar elektrą. Puodą ar keptuvę uždenkite dangčiu ar storu audiniu, kad į vidų nepatektų oras. Jeigu degančių riebalų pateko ant sienų ar grindų, užpilkite ant jų bet kokių skalbimo miltelių (jie veikia kaip miltelinis gesintuvas).

Dera žinoti, kad užsiliepsnoti gali ir besiplaikstantys drabužiai plačiomis rankovėmis. O šluostes ir rankšluosčius reikėtų laikyti saugiu atstumu nuo viryklės.

Negalima virtuvėje laikyti degių medžiagų, statyti viryklės prie užuolaidų, nes jos greitai gali užsiliepsnoti. Virtuvėje neturėtų būti nereikalingų daiktų, makulatūros.

Kilus gaisrui, nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)