2007 m. klaipėdiečiai Gandrališkių rajone įsigijo 59 kv. m butą. Būstas buvo pirktas iš įmonės, kurios nekilnojamo turto projektas buvo finansuojamas SEB banko. Šiam būstui įsigyti klientai turėjo išskirtines sąlygas. Jei buto vertė neviršija 200 tūkst. Lt, SEB siūlė 0,85 proc. maržą. Esant brangesniam turtui – 0,75 proc. maržą.

Dainiaus ir Erikos būstas kainavo daugiau nei 200 tūkst. Lt, todėl jie su SEB banku pasirašė būsto paskolos sutartį 40 m. su 0,75 proc. marža, kintamosiomis palūkanomis.

Kaip teigė šeimai teisme atstovavęs advokatas Dalius Boreika, po kurio laiko porai buvo pasiūlyta kintamas palūkanas pakeisti fiksuotomis. Šeima, pagalvojusi, kad taip apsisaugos nuo kylančių palūkanų, jas fiksavo penkerių metų laikotarpiui.

Praėjusių metų rudenį šeima sulaukė žinių iš SEB banko, kad jų palūkanos perskaičiuotos, tačiau Dainiaus ir Erikos naujas pasiūlymas nesužavėjo - jie norėjo grįžti prie kintamųjų palūkanų su pirmine marža.

Jie manė, kad jei po penkerių metų nepavyks su banku susitarti dėl fiksuotų palūkanų, klaipėdiečiai galės grįžti prie pirminio savo sutarties varianto. Deja, kad tai pasiektų, porai teko kreiptis į teismą.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Lidija Valentukonytė patenkino poros ieškinį, kuriame buvo prašyta leisti šeimai SEB bankui mokėti kintamąsias palūkanas – 0,75 proc. maržą ir 3 mėn. LIBOR eurais.

SEB bankas turi 30 d. pirmosios instancijos teismo sprendimui apskųsti.

SEB banko Komunikacijos skyriaus vadovė Ieva Kulvinskaitė teigė, kad tik gavus teismo sprendimą banko specialistai jį išanalizuos ir bus sprendžiama ar skųsti.

„Kol nesibaigė teisinis procesas, bankas niekuomet neteikia detalesnių komentarų bet kurios konkrečios bylos atveju“, - teigė ji.

SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius Linas Januševičius pridūrė, kad prieš suteikdamas būsto paskolą bankas su klientu individualiai aptaria, kokios – fiksuotos ar kintamosios – palūkanos bus taikomos. Kai klientas apsisprendžia turėti fiksuotas palūkanas, bankas ir klientas individualiai tariasi dėl fiksuotųjų palūkanų nustatymo termino.

„Pažymėtina, kad visose fiksuotųjų palūkanų sutartyse yra aiškiai nurodyta, kad fiksuotosios palūkanos yra nustatomos iš naujo – pasibaigus jų nustatymo terminui. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad toje pačioje sutartyje yra aptartos kliento teisės, kokių veiksmų jis gali imtis, jeigu nesutinka su banko siūloma nauja palūkanų norma“, - komentavo jis.

L. Januševičius aiškino, kad jei palūkanos yra užfiksuojamos penkeriems metams, likus mėnesiui iki laikotarpio pabaigos bankas pateikia klientui naujos palūkanų normos dydį.

„Tuo atveju, kai klientas nesutinka su banko siūloma norma ir apie tai pareiškia iki sueinant minėtam 5 metų laikotarpiui, bankas ir klientas aptaria galimybes pasiekti kompromisą. Jeigu kompromisas nėra pasiekiamas, klientas gali pasinaudoti kitomis sutartyje numatytomis individualiai sutartomis galimybėmis: vietoje fiksuotosios palūkanų normos pasirinkti kintamąsias palūkanas, refinansuoti kreditą kitame banke ar jį grąžinti“, - teigė banko atstovas.

DELFI primena, kad tai ne pirma byla dėl būsto paskolos palūkanų, susijusi su SEB banku. DELFI rašė ir apie vieną Klaipėdos rajono šeimą, kurios netenkino po penkerių metų perskaičiuotos būsto paskolos palūkanos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)