Darbas juvelyrinėje parduotuvėje, ledainėje, šaldyto jogurto kavinėje, bare, viešbutyje, masažo salone, gelbėjimo stotyje, prie baseino. Šiuos ir kitus panašius darbus vasarą Kipre ir Graikijoje kviečiamas dirbti jaunimas.

Už mėnesio darbą saulėtose ir turistų pamėgtose salose siūlomas nuo 500 eurų (1725 Lt) iki 1500 eurų (5175 Lt) mėnesinis atlyginimas. Žinoma, už eurus teks paplušėti nemažai. Kai kuriuose internete publikuojamuose skelbimuose įspėjama, kad teks dirbti 10-11 val. septynias dienas per savaitę.

Visgi užsidirbti užsigeidęs jaunimas sunkaus darbo nebijo, o juk ir darbdaviai nemokamai žada apgyvendinti, pamaitinti. Tačiau ar finansinių sunkumų drebinamos Pietų Europos šalys šią vasarą turės ką pasiūlyti lietuviams?

Sustojo įdarbinimas

Užsidirbti užsienyje siūlančios įmonės „Darbai svetur“ vadovė Gintarė Januškaitė jaunimą kviečia vasaras praleisti Graikijoje ir Kipre.

Pašnekovė pasakojo, kad šiuo metu skirtumas tarp susidomėjimo darbu Graikijoje ir Kipre pastebimai skiriasi.

„Įprastai Kipru domėdavosi labiau nei Graikija, nes atlyginimai ten buvo apie 100 eurų (345 Lt) didesni. Bet dabar, kai Kipre nėra gera situacija, tai žmonės labiau renkasi Graikiją“, - pastebėjo moteris.

G. Januškaitė svarstė, kad Kipras lietuviams nebe toks patrauklus, nes po Kipro bankų laikino uždarymo jie nepasitiki sistema, nerimauja dėl algų, ar jos bus laiku mokamos.

Tačiau ne tik gyventojai iš Lietuvos nebe taip noriai žvalgosi į Kiprą - įdarbinimo rinką stabdo ir Kipro darbdaviai.

„Kipras tikrai apmirė. Darbdaviai ruošėsi sezonui, kuris turėjo prasidėti nuo kovo, kai kur nuo balandžio. Jau ieškojo šiam sezonui žmonių, bet kai prasidėjo kalbos apie situaciją bankuose, sustabdė įdarbinimus. Jie sakė, kad nėra tikri dėl savo situacijos, negali pinigų išsiimti. Ir tik praėjusią savaitę įdarbinimus atnaujino“, - pasakojo verslininkė.

Tačiau, pasak jos, visiškai kitokia situacija Graikijoje: „Ten, kur siūlau darbus, - ne žemyninė Graikijos dalis, o salos. Jos visą laiką gyveno iš turizmo ir visą žemyną maitino. Jose krizė tikrai nejaučiama ir studentų susidomėjimas yra“.

Laukia mažesni atlyginimai

Kaune įsikūrusios įmonės „Emigra“ direktorius Algirdas Zazas prasitarė apie kitą galimą krizės Kipre pasekmę. Tai - mažesni atlyginimai.

„Darbo vietų pasiūloje didelio poveikio nesijaučia, bet tikriausiai atlyginimo atžvilgiu jausis. Žinoma, dar sunku pasakyti, nes sezonas tik prasideda“, - sakė pašnekovas.

Verslininkas svarstė, kad praėjusiais metais studentams buvo siūlomas 600 eurų (2070 Lt) atlyginimas su nemokamu apgyvendinimu ir maistu. Šiemet jau gali tekti pasitenkinti mažesniu atlyginimu bei susimokėti už nakvynę.

Nepaisant to, A. Zazas tikino, kad lietuviai ir toliau aktyviai domisi galimybe padirbėti Kipre.

Kalbėdamas apie Graikiją, pašnekovas teigė pastebėjęs, kad nors Graikijoje kalbos apie finansinius sunkumus aprimę, visgi darbdaviai ir toliau linkę mažinti atlyginimus: „Labiausiai tai liečia viešbučius. Gal jie specialiai tai daro. Žinoma, jei studentas dirba per specialią programą, jie niekada daug nemokėdavo. Bet jei anksčiau siūlydavo 500 eurų (1725 Lt), tai dabar 400 eurų (1380 Lt).

Ieško lietuvių ne dėl pigesnės darbo jėgos, o dėl įgūdžių

Rodo saloje (Graikija) viešbutį turintis Pavlos Elenis kartu turi įsteigęs „RhodesNow“ įdarbinimo agentūrą, per kurią ieško darbuotojų graikiškiems verslams ir Lietuvoje.

Vyras pabrėžė, kad darbo pasiūlymams krizė įtakos neturėtų daryti. Vienintelis dalykas, per kurį pasijus finansiniai šalių sunkumai, - atlyginimai.

„Nei Rodas, nei Kipras nebus paveikti. Tai ne Ispanija ar Malta, kurios yra didelės šalys ir gyventojai ieško pigesnės darbo jėgos. Mes ir Kipras ieškome darbuotojų iš kitų šalių, nes jų reikia“, - kalbėjo graikas.

Kaip pasakojo verslininkas, Rodo saloje yra apie 110 tūkst. gyventojų. 80 tūkst. (20 tūkst. šeimų) turi nuosavus verslus. Vietinės darbo jėgos neužtenka.

„Čia susiduriame ir su graikų mentaliteto problema – žmonės iš Atėnų nenori kraustytis į mažesnius miestus ir ieškoti ten darbo, nenori vasarai važiuoti į salas dirbti, - teigė jis. - Todėl ieškome žmonių iš kitų šalių. Taip pat ieškome tokių, kurie kalbėtų rusiškai“.

Nors verslininkas įsitikinęs turizmo sėkme Graikijos saloje, visgi stebėdamas Kiprą pranašauja, kad šios šalies turizmo sektorius nukentės.

„Labiausiai tai pasijus žiemą. Žiemą nėra turistinio sezono, tačiau į Kiprą vienai kitai savaitei atvažiuodavo verslininkai iš Indijos, Rusijos, kad pasitikrintų savo įmones, pinigus bankuose. Dabar jie bandys tuos pinigus išsivežti“, - svarstė P. Elenis.

Taip pat graikas nesutinka su anksčiau išsakyta G. Januškaitės mintimi, kad Kipras lietuviams iki krizės galėjo pasiūlyti didesnius atlyginimus.

Pasak P. Elenio, mokant anglų, rusų ir prancūzų kalbas, pavyzdžiui, juvelyrinėje parduotuvėje galima tikėtis 1800 (6210 Lt) atlyginimo. Žinoma, studentai, dirbantys pagal jiems skirtas programas, uždirba apie 600 eurų (2070 Lt).

„Bendrai atlygimai Rodo saloje yra panašūs kaip Kipre. Gal net 100-300 eurų (345-1035 Lt) didesni”, - tikino verslininkas.

Kiek uždarbiauja Pietų salose, neaišku

Kiek vasaromis į Pietų Europą uždarbiauti išvyksta jaunimo, suskaičiuoti sunku.

Lietuvos statistikos departamentas turi duomenis tik apie ilgesniam laikui išvykstančius gyventojus, kurie deklaruoja savo išvykimą.

2010 m. savo išvykimą (ilgiau nei 12 mėn.) į Kiprą deklaravo 218 Lietuvos gyventojų, į Graikiją – 234. 2011 m. atitinkamai 234 ir 189 gyventojai. Pernai metais 107 ir 89.

Šalis2010 m.2011 m.2012 m.
Kipras218234107
Graikija31518989

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)