Skaičiai nesutampa

Klaipėdos apskrityje vidutinis mėnesio darbo užmokestis, neatskaičius mokesčių, pernai paskutinįjį ketvirtį siekė 2 172 litus.

Tiek suskaičiavo Statistikos departamento specialistai.

Tačiau daugelis miesto ir regiono žmonių apie tokią algą gali tik pasvajoti, nes jie uždirba kelis kartus mažiau.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, net 46 proc. gyventojų per mėnesį uždirbo iki 800 litų.

Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas Aras Mileška skurdžius žmonių atlyginimus siejo su menka kompetencija.

"Nesvarbu, kad darbuotojas turi gerą išsilavinimą, tačiau jis dėl didelio nedarbo negavo jam tinkamos darbo vietos, o kitame jo kvalifikacija yra menka, tad ir alga nedidelė", – aiškino A.Mileška.

Alga – lyg pašalpa

Iki 800 litų siekiančių atlyginimų dominavimo dar viena priežastis – bedarbių noras dirbti.

"Yra nemažai žmonių, kurie nori dirbti, o ne sėdėti nieko neveikdami. Taip jie jaučiasi socialiai saugesni, nors gauna mažesnes pajamas, kurios prilygsta bedarbio pašalpai. Tokių žmonių rinkoje yra labai daug ir tai rodo duomenys apie jų gautas pajamas", – konstatavo pašnekovas.

Tačiau Klaipėdos teritorinės darbo biržos Klaipėdos skyriaus vedėjas Virginijus Andriušis teigė, jog mitas, kad bedarbiams darbdaviai siūlo tik minimalų atlyginimą, ir yra tik mitas.

"Nekvalifikuoti darbuotojai, galintys dirbti pagalbinius ar viešuosius darbus, aišku, gavo tik minimalią algą. Tačiau specialistai, pavyzdžiui, visas kategorijas turintys vairuotojai, suvirintojai, buhalteriai uždirbo gerokai daugiau", – tvirtino V.Andriušis.

Šiuo metu Klaipėdos teritorinė darbo birža apskrities bedarbiams gali pateikti apie 800 darbo pasiūlymų.

Tarp siūlomų atlyginimų didžiausias siekia net 4 tūkst. litų.

Vadovai dirba Vilniuje

Pernai 43 proc. Klaipėdos apskrities darbuotojų kas mėnesį gavo nuo 800 iki 3 tūkst. algą, o tokių žmonių, kurių mėnesio pajamos viršijo 10 tūkst. litų, buvo vos 0,4 proc. – mažiau nei šalies vidurkis.

Regione nebuvo nė vieno darbuotojo, kurio apskaičiuota alga per mėnesį viršytų 100 tūkst. litų.

Tokių stulbinamai daug uždirbančių žmonių pernai Lietuvoje buvo 11.

Faktą, jog Klaipėdos apskrityje nėra itin daug gerai uždirbančių žmonių, A.Mileška grindė tuo, jog tokia rinka, be to, nėra daug ir stambių įmonių.

"Mūsų regione yra kitokia tendencija. Nors čia veikia didelės įmonės, tačiau jų centrinės būstinės, administracija yra Vilniuje, todėl vadovai dirba ir uždirba sostinėje", – teigė Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovas.

Jo žodžiais, Klaipėdos apskrityje vyrauja užsienio kapitalo bendrovės, o jose įprasta didesnius atlyginimus mokėti darbininkiškų profesijų žmonėms.

"Juk uosto, Klaipėdos laisvosios ekonomikos zonos įmonėse darbininkai uždirba daugiau nei kitose bendrovėse plušantys darbininkiškų profesijų atstovai", – dėstė A.Mileška.

Ims stigti specialistų

Šalies vadovai jau garsiai skelbė, kad Lietuvoje krizė baigėsi. Gal pradėjo kilti ir atlyginimai?

Klaipėdos teritorinės darbo biržos Klaipėdos skyriaus vedėjas V.Andriušis teigė pastebintis tendenciją, jog bedarbiams siūlomos šiek tiek didesnės algos nei prieš pusmetį.

"Aišku, jos nedidėja taip smarkiai, kaip norėtųsi, tačiau po truputį tikrai kyla", – tvirtino V.Andriušis.

A.Mileška tikino, jog atlyginimų dydis nesusijęs su ekonomikos nuopuoliu ar atsigavimu.

"Algų dydžiui įtakos turi specialistų poreikis – kiek jų yra įmonėje ir kiek rinkoje. Jei specialistų kokioje nors bendrovėje trūksta, algos gali būti didinamos ir per krizę", – pridūrė pašnekovas.

Jis prognozavo, jog kai kuriose įmonėse specialistų gali pradėti trūkti, nes jie išvažiuos į kitus miestus ar užsienį. Priežastis – nepakeliamas darbo krūvis, nes per krizę buvo atleista nemažai žmonių, taip pat tam krūviui neadekvati alga.

Didžiausi atlyginimai

Tarptautinė vadybos ir konsultacijų bendrovė kasmet atlieka šalies regionuose vyraujančių atlyginimų tyrimą.

Pernai ji nustatė, kad didžiausias bazinis darbo užmokestis yra Klaipėdoje. Atlyginimai esą yra 3 proc. didesni nei rinkos vidurkis, o Vilniuje – tik 1 proc.

Paklausti, kokie konkrečiai yra atlyginimai Klaipėdoje, konsultacijų bendrovės atstovai aiškino, kad tokia informacija teikiama tik už pinigus.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad uostamiesčio įmonės, konkuruodamos su užsienio bendrovėmis, darbininkams moka iki 40 proc. didesnį bazinį atlyginimą nei bendras rinkos vidurkis.

Pasidomėjus, kodėl skelbiama, jog Klaipėdoje atlyginimai didžiausi, jei, Mokesčių inspekcijos duomenimis, net 46 proc. apskrities gyventojų neuždirbo nė 800 litų, tyrimą atlikusios bendrovės atstovai aiškino, kad jie apklausė pačias įmones, kurios pateikė teisingus duomenis, o esą valstybinėms institucijoms bendrovės teikia visai kitokią informaciją.