2014 m. Rusijos bendrasis vidaus produktas sudarė 1860,6 mlrd. JAV dolerių, taigi nuostoliai sudarytų apie 170 mlrd. dolerių.

„Ilgalaikis sankcijų taikymas gali reikšti kumuliacinius nuostolius gamybai, kurie vidutinėje perspektyvoje gali siekti 9 proc. BVP, atsižvelgiant į tai, kad dėl sumažėjusių sukaupto kapitalo apimčių ir technologijų perdavimo mažėja ir taip smunkantis gamybinių pajėgumų augimas“, - rašoma TVF ekspertų parengtoje ataskaitoje.

Kaip rašo newsru.com, remiantis TVF vertinimais, dėl sankcijų ir rusų taikomų atsakomųjų apribojimų pirminiame etape Rusijos realusis BVP galėjo sumažėti 1-1,5 proc. Vis dėlto TVF ekspertai linkę įspėti, kad šios prognozės pasižymi itin didele neapibrėžtumo rizika, kuri visų pirma susijusi su geopolitine įtampa.

Vidutinėje perspektyvoje TVF Rusijai prognozuoja silpną 1,5 proc. ekonomikos augimą per metus.

TVF patvirtino savo prognozes dėl Rusijos ekonomikos traukimosi 3,4 proc. šiais metais, o taip pat pateikė prognozes dėl nereikšmingo 0,2 proc. ekonomikos traukimosi 2016 m. TVF ekspertų manymu, šios prognozės paremtos rusiškos produkcijos konkurencingumo didėjimu dėl silpstančio rublio, augančia išorine paklausa ir vidaus finansų normalizavimu.

Be to, TVF rekomenduoja Rusijai mažinti valdžios kišimąsi į šalies ekonomiką, gerinti nuosavybės teisių apsaugą, stimuliuoti konkurencingumą, o taip pat ir peržiūrėti fiskalines taisykles, susietas su ankstesnėmis aukštomis naftos kainomis, nes, anot TVF ekspertų, būtina atsižvelgti į atpigusią naftą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (815)