Apie tai ketvirtadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Tačiau Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas Audrius Vidžys sakė, kad pasiekta nuolaida vis tiek netenkina aludarių. Jo teigimu, aludariai reikalauja, kad alui būtų taikomas 6,3 lito už vieną alkoholio procentą šimte litrų akcizo mokestis, kuris turėtų būti įvestas tik nuo 2002 metų.

Pasak A.Vidžio, Aludarių asociacija iš esmės sutinka, kad alui, turinčiam daugiau nei 8 procentus alkoholio, būtų taikomas daug didesnis mokestis, gal net tolygus vyno akcizui.

Šiuo metu akcizas alui sudaro 0,4 lito už litrą. Įsigaliojus naujam įstatymui, akcizas būtų skaičiuojamas pagal alkoholio kiekį, laipsniškai didinant maksimalią ribą: iki 2002 metų - ne daugiau kaip 55 litai už hektolitrą, iki 2003 metų - ne daugiau kaip 70 litų už hektolitrą, o nuo 2003 metų ši riba turėtų išnykti.

Tačiau "Anykščių vyno" generalinis direktorius Jonas Makštelė buvo kategoriškai nusiteikęs prieš bet kokias nuolaidas. Anot jo, visas akcizų pataisas reikia įvesti jau dabar, o ne atidėlioti keleriems metams.

Praėjusių metų spalio mėnesį tuometinei Vyriausybei sumažinus akcizo mokestį stipriesiems gėrimams, degtindarių apyvarta bei pelnas padidėjo apie du kartus, tuo tarpu vyndarių - gerokai sumažėjo. Vyndariai nuo to laiko dėl nesėkmių dažniausiai kaltina stipraus alaus gamintojus.

Akcizų įstatymo pakeitimo projektą Finansų ministerija turėtų parengti per savaitę ir kitą trečiadienį jį jau svarstys Vyriausybė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją