Prieš ketverius metus kelionių rinką šalyje sudrebino „Star Team Group“, „Star1 Airlines” ir „Star Holidays” fiasko. Bankrutavusi „Star1 Airlines“ neturėjo jokio turto, todėl bendrovės bankroto administratorius kreipėsi į teismą, kad iš buvusio įmonės vadovo Martyno Laivio būtų priteista 10 mln. Lt. Pirmos instancijos teismas šio prašymo netenkino. Antros instancijos teisme M. Laiviui buvo priteista sumokėti 2,5 mln. Lt, tačiau Lietuvos aukščiausiame teisme šių metų gegužės 5 d. M. Laivys išteisintas. Nutraukus veiklą minėtoms bendrovėms be kelionių liko apie tūkstantis žmonių.

Per visą šį laiką Lietuvoje užgimė nauji kelionių organizatoriai. „Grand Cru Airlines“, „Go Planet Travel“ ir „Go Baltic Travel“ apie savo planus užkariauti kelionių rinką pradėjo kalbėti vos prieš pusantrų metų. Civilinės aviacijos administracija oro vežėjui „Grand Cru Airlines“ licenciją vykdyti oro susisiekimą išdavė pernai liepos 19 d. Bendrovė bendradarbiavo su „Go Planet Travel“ ir skraidino keleivius į saulėtus kurortus. Po daugiau nei metų skausminga istorija pasikartojo – nukentėjusių vėl liko apie tūkstantis.

Nepriekaištingos reputacijos pažymos nuo fiasko neapsaugo

Norėdamas gauti kelionių organizatoriaus pažymėjimą juridinis asmuo privalo Valstybiniam turizmo departamentui pateikti pažymą iš Informatikos ir ryšių departamento apie nepriekaištingą kelionių organizatoriaus vadovo, savininko reputaciją.

Nepriekaištingos reputacijos žmogumi asmuo nelaikomas, jei per tris praėjusius metus buvo teistas už nusikaltimus ar baudžiamuosius nusižengimus nuosavybei, turtinėms teisėms, turtiniams interesams, ekonomikai, verslo tvarkai ar finansų sistemai. Taip pat jei teistumas yra neišnykęs ar nepanaikintas, arba per praėjusius trejus metus administracine tvarka buvo baustas už neteisėtą vertimąsi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla už apskaitos taisyklių pažeidimą, statistinių duomenų pateikimo tvarkos pažeidimą.

Informatikos ir ryšių departamentas prie VRM portalą DELFI informavo, kad pažymos yra išduodamos fiziniams asmenims, kurie neturi nurodyti, su kokia įmone susijusiai veiklai reikalinga pažyma.

Iki šio pavasario tiek „Grand Cru Airlines“, tiek „Go Planet Travel“, tiek „Go Baltic Travel“ priklausė prieš metus įsisteigusiam holdingui „Grand Go Group“. Nuo šių metų gegužės mėnesio vienintelis „Grand Cru Airlines“ akcininkas – Kipre registruota „Brenalan Investments Limited“.

Valstybinis turizmo departamentas liepos 4 d., gavęs prašymą dėl nemokumo, sustabdė „Go Planet Travel“ pažymėjimą. Po savaitės, liepos 10 d., sustabdytas ir „Go Baltic Travel” kelionių organizatoriaus pažymėjimas. Departamentas motyvuoja, kad pastarojo pažymėjimas sustabdytas, nes „bendrovė nepateikė informacijos apie buveinės pasikeitimą, anksčiau skelbtais bendrovės adresais ir telefonais darbo laiku susisiekti nepavyko“.

Pažymas pristatė visi

Paskutinis „Go Baltic Travel“ vadovas – Martynas Laivys, kuris, Registrų centro duomenimis, šiai įmonei pradėjo vadovauti nuo 2012 m. balandžio 27 d. Prieš tai pusmetį bendrovei vadovavo Vidmantas Stonys.

Abiems šiems asmenims Informatikos ir ryšių departamentas yra išdavę pažymą, kuri reikalinga norint gauti kelionių organizatorių pažymėjimą. Kaip portalą DELFI informavo departamentas, Vidmantui Stoniui pažyma išduota 2014 m. kovo 14 d. Martynui Laiviui – 2013 m. birželio 20 d.

„Pažymime, kad teikdamas prašymą pažymai išduoti, fizinis asmuo nenurodo juridinio asmens, su kuriuo jis susijęs darbiniais santykiais, todėl atsakyti ar kiti fiziniai asmenys, susiję su minėtais juridiniais asmenimis („Go Planet Travel“ ir „Go Baltic Travel“ - red.), kreipėsi į mus ir jiems buvo išduotos pažymos negalime“, - teigia Informatikos ir ryšių departamentas.

Primename, kad, Registrų centro duomenimis, M. Laivys yra buvęs bankrutavusių bendrovių „Star Team Group“, „Star1 Airlines” vadovu bei išregistruotos įmonės „Star Holidays“ vadovu.

Valstybinis turizmo departamentas informavo DELFI, kad prašant kelionių organizatoriaus pažymėjimo UAB „Go Planet Travel“ pažymą dėl nepriekaištingos reputacijos pateikė buvęs „Go Planet Travel“ vadovas Karolis Urbelionis. Vėliau tokias pažymas pateikė ir vėliau dirbę vadovai Silvestras Sušickis bei V. Stonys. Tokią pažymą departamentui pateikė ir M. Laivys.

Paties M. Laivio pasiteirauti apie jo patirtį kelionių versle nepavyko. Su juo telefonu jau kuris laikas žurnalistams nepavyksta susisiekti.

Ką reiškia stebėsena ir kontrolė

Raimonda Balnienė
Valstybinis turizmo departamentas po „Go Planet Travel“ akibrokšto ne kartą tikino, kad savo ruožtu atliko viską, ko reikalauja įstatymai. Tačiau ar numatyta nuostata, kad turizmo departamentas turi stebėti rinką, galioja tik reaguojant į jau kilusius gaisrus, ar institucijos atsakingos, kad šie gaisrai neįsipliekstų.

Praėjusią savaitę šiuo klausimu į Seimo Audito komitetą buvo iškviesta Valstybinio turizmo departamento vadovė Raimonda Balnienė. Pasak jos, departamentas išduoda kelionių organizatoriams pažymas ir pagal teisės aktus kontroliuoja, kad organizatoriai turėtų draudimą, jo suma atitiktų numatomą dydį, draudimas būtų nepertraukiamas.

R. Balnienė aiškino, kad stebint „Go Planet Travel“ veiklą pagal įstatymą būtų užtekę bendrovei 350 tūkst. Lt, tačiau stebint augimo apimtis buvo išsireikalauta draudimo sumą padidinti iki 700 tūkst. Lt, tačiau dabar skelbiama, kad ir šios sumos turėtų neužtekti bendrovės padarytai žalai atlyginti. Departamento vadovės jau dabar išleista apie 123,9 tūkst. Lt grąžinant ir gelbėjant poilsiautojus iš nepasisekusių kelionių. Praėjusią savaitę jau buvo sulaukta daugiau kaip 105 pretenzijų. Joms pateikti yra skirta trys mėnesiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)