Nuotrauką su keksiuku, „Iki“ parduotuvėje pavadintu mufinu, „Negriukas“ atsiuntęs skaitytojas stebėjosi kepinio pavadinimu. „Ar tai nėra rasistinis įžeidimas vartoti žodį „negriukas“? Juk negalime vadinti žmonių negrais, negriukais ir pan. Tai rasizmas. Keičiame tai į tamsiaodis, juodaodis. O kaip turėtų būti su prekėmis?“, - domėjosi vaikinas.

Svarstys, ar keisti pavadinimą

Apie kepinio pavadinimą pasiteiravus „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovo Valdo Lopetos, jis sakė, kad keksiukai „Negriuko“ pavadinimą gavo dėl to, kad taip tokios receptūros gaminiai vadinami jau seniai.

„Šis pavadinimas konditerijos meistrų ir mėgėjų jau yra vartojamas gana seniai, galima rasti nemažai taip pavadintų tortų ar pyragų receptų. Keksiukas taip pavadintas buvo būtent dėl šios priežasties“,- sakė jis.

Valdas Lopeta
V. Lopeta teigė,kad pirkėjų klausimų dėl šio pavadinimo iki šiol gavę nebuvo. „Tačiau į Jūsų atsiųstus pirkėjo klausimus reaguosime ir apsvarstysime galimybę pakeisti keksiukų pavadinimą“, - sakė jis.

Specialistai pataria pavadinimo atsisakyti

Pasirodo, keksiuko vadinti „Negriuku“, pasak Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjos teisiniais klausimais Laimos Vengalės-Dits iš tiesų nereikėtų. Nors šis keksiuko pavadinimas jau tapo įprastu tarp vartotojų, tai, moters teigimu, vis tik yra įžeidžiantis žodis.

„Mes esame gavę panašų skundą, kad „Rimi“ pardavinėja keksiukus „Negriukus“. Buvo priimtas toks sprendimas, kad tas žodis, jeigu aiškintis to žodžio kilmę, yra vis tik nuo žodžio „negro“. Jis ispaniškai nurodo į tamsios odos spalvos žmogų, - kalbėjo ji. - Žiūrint istorinę žodžio reikšmę, vyko ir prekyba juodaodžiais žmonėmis ir juos vadino tuo žodžiu, tai tas žodis „negriukas“ vėlgi greičiausiai pažymi tą žmogaus odos spalvą“.

Moteris sakė, kad šio pavadinimo naudojimas nėra Lygių galimybių teisių įstatymo pažeidimas, tačiau rekomenduoja jo atsisakyti. „Čia nėra pažeidimas bent jau Lygių galimybių įstatymo taikymo prasme, tiesiog kultūros dalis, korektiškumas, kaip korektiškai elgtis su žmonėmis ir kaip puoselėti tas tradicijas ir kaip formuoti tą kultūrą, kad nebūtų pažeidimų“, - sakė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (522)