Taip teisės ekspertas reagavo į Seime įregistruotą Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įstatymo pakeitimo projektą, pagal kurį į Klaipėdos LEZ patektų rūkalus gaminanti UAB "Philip Morris Lietuva". K. Čilinsko požiūriu, tokio projekto atsiradimas gali būti susijęs su Seime atstovaujamų politinių partijų siekiais gauti finansinę paramą.

"Manau, teisinėje valstybėje lengvatas suteikiantys įstatymai turi būti skaidrūs, nekeliantys abejonių, kad nuolaidos, ypač įmonei, kuri gamina žmonių sveikatai kenkiančią produkciją, susijusios su partijų finansavimu ir panašiai", - Eltai antradienį tvirtino advokatas.

Jis atkreipė dėmesį, kad UAB "Philip Morris Lietuva" įgyja dideles mokestines lengvatas: 6 mokestinius laikotarpius jai suteikiama teisė nemokėti pelno mokesčio, o kitus 10 mokestinių laikotarpių jai taikomas 50 proc. sumažintas pelno mokesčio tarifas.

  • "Philip Morris Lietuva" teigia nesiprašanti į Klaipėdos LEZ

    Projekto aiškinamajame rašte, pasak K. Čilinsko, nurodoma, kad jį parengti paprašė UAB "Philip Morris Lietuva". "Spaudoje pranešta, kad ši UAB pagrasino, kad, jos reikalavimo nepatenkinus, ji esą išvešianti investicijas į užsienį. Tačiau, pagal Lietuvos Konstituciją, Seimas negali suteikinėti lengvatų subjektams, kurie grasina valstybės institucijoms", - pažymėjo teisės ekspertas.

    Jo žodžiais, pagal Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvenciją, nacionalinė teisė turi stengtis apsaugoti valstybę nuo komercinių ir kitų tabako pramonės interesų.

    "Pagal Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymą, draudžiama į LEZ priimti įmones, kurios investuoja ir veikia perdirbdamos, laikydamos ir pardavinėdamos kultūras, kuriose yra narkotinių, stipriai veikiančių ir nuodingųjų medžiagų, - teigė K. Čilinskas. - Tabakas priskiriamas prie priklausomybę sukeliančių ir nuodingų medžiagų, nes moksliniais tyrimais įrodyta, jog tabako vartojimas ir priverstinis kvėpavimas tabako dūmais sukelia mirtį, ligas, nors nuo rūkymo bei kitų tabako gaminių vartojimo pradžios iki jo sukeltų ligų pradžios praeina tam tikras laikas".

    Kaip pažymėjo teisininkas, Lietuva ratifikavo Tabako kontrolės pagrindų konvenciją, todėl ji privaloma ir Seimui, ir UAB "Philip Morris Lietuva". Konvencijoje, jo žodžiais, nurodoma, jog valstybės turi įgyvendinti reikiamas įstatymines, vykdomąsias, administracines bei kitokias priemones, užkertančias kelią arba mažinančias tabako vartojimą, priklausomybę nuo nikotino ir priverstinį kvėpavimą tabako dūmais.

    "Jungtinių Tautų Tarptautinis ekonominių, socialinių ir kultūrinių teisių paktas bei Tabako kontrolės pagrindų konvencija nustato, kad kiekvienas žmogus turi teisę turėti kuo geriausią fizinę ir psichinę sveikatą. Jei Seimas lengvatomis skatins rūkalų gamintojus ir pardavėjus, jis grubiai nusižengs tiek nacionalinei, tiek tarptautinei teisei", - teigė K. Čilinskas.

    Teisininko nuogąstavimus sukėlusį įstatymo pakeitimo projektą teikia Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos atstovas Seime parlamentaras Vytas Navickas.

    "Philip Morris Lietuva" teigia nesiprašanti į Klaipėdos LEZ

    Tuo tarpu vienintelė cigarečių gamybos bendrovė šalyje "Philip Morris Lietuva" teigia nesiprašanti į Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) ir nesiekianti taip gauti mokestinių lengvatų.

    "Philip Morris Lietuva" nėra inicijavusi ir prašiusi, kad mūsų bendrovė būtų įtraukta į Klaipėdos LEZ", - Eltai sakė "Philip Morris Lietuva" korporatyvinių reikalų vadovas Baltijos šalims Darius Šilas.

    Jei šie objektai patektų į zoną, o jų valdytojai vėliau jų plėtrai investuotų daugiau nei 1 mln. litų, jie galėtų per pelno mokesčių lengvatą susigrąžinti iki pusės šių papildomų investicijų.

    Pasak D. Šilo, Klaipėdos LEZ valdymo bendrovė buvo informavusi, kad inicijuos įstatymo pataisas, kurios išplėstų Klaipėdos LEZ teritoriją. Anot jo, "Philip Morris Lietuva" vadovybė šiuo metu vertina galimą zonos plėtros poveikį verslui.

  • Šaltinis
    Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
    ELTA
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją