Informacija prekiautojams

Kaip rašoma pranešime spaudai, Žmonės, norintys mugėse prekiauti maistu, privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus, kuriuos išduoda teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Nemažai norinčių prekiauti maisto produktais tik šios mugės metu, kreipiasi dėl vienkartinių pažymėjimų, tačiau tokie leidimai neišduodami. Norint užsiimti maisto tvarkymo veikla, privalu užtikrinti pagrindinius maisto tvarkymo patalpų, personalo higienos reikalavimus, pasirūpinti tinkamomis maisto produktų pakavimo medžiagomis ir pan. Prekybos bei maisto gaminimo vietose turi būti švaru ir tvarkinga, darbuotojai, liečiantys maisto produktus, turi turėti kur nusiplauti rankas arba pakankamai kitų priemonių asmens higienai palaikyti (drėgnų vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kt.). Prekiautojai privalo dėvėti švarius darbo drabužius, būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą.

Maisto tvarkymo įmonės, turinčios leidimus mažmeninei, didmeninei prekybai ar gamybai, gali prekiauti mugių ir švenčių metu be papildomų leidimų. Tuo tarpu viešojo maitinimo įmonės, norinčios prekiauti renginių metu, privalo pasirūpinti, kad jiems išduotuose pažymėjimuose būtų numatyta papildoma veikla – maisto tiekimas renginių metu.

Produktų laikymas ir apdorojimas

Pagrindinis reikalavimas, kad pirkėjams parduodami maisto produktai būtų saugūs ir kokybiški –greitai gendantys produktai (žuvies, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais) turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip + 60 C temperatūroje. Negreitai gendantiems maisto produktams ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia.

Svarbu, kad fasuotų produktų pakuotės būtų nepažeistos. Maisto produktai turi būti paženklinti: privalo būti nurodytas pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, gamintojo adresas, laikymo sąlygos, kilmės šalis, alkoholio koncentracija (jei produkto sudėtyje jo yra).

Žali ir termiškai apdoroti maisto produktai negali būti laikomi šalia vieni kitų. Nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvis ir gatavi maisto produktai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais ar mūvint apsaugines pirštines. Turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius (peiliai, pjaustymo lentelės, samčiai ir kt. ) žaliems ir termiškai apdorotiems produktams. Be to, reikia atskirti inventorių, skirtą pieno, mėsos ar žuvies produktams, kepiniams ar daržovėms pjaustyti.

Transporto priemonės

Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara taip pat privalo būti švarūs. Maisto produktai turi būti sudėti į dėžes, konteinerius, padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės. Jei pervežami nefasuoti maisto produktai, konteineriai privalo būti su dangčiais, taip apsaugant maisto produktus nuo aplinkos taršos. Skirtingų rūšių maistas privalo būti gabenamas skirtinguose paženklintuose konteineriuose ar dėžėse.

Jei maisto produktai yra greitai gendantys, transporto priemonėse turi būti įrengti šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojamu temperatūros režimu. Šaldymo įrenginiuose turi būti kontroliniai termometrai.

Informacija vartotojams

Mugių metu dėmesingesni turėtų būti ir vartotojai. Rinkdamiesi maisto produktus, pirkėjai turėtų pirmiausiai juos apžiūrėti, atkreipti dėmesį į sudėtį, laikymo sąlygas, pasidomėti tinkamumo vartoti terminais.

Pagal galimybes reikėtų įvertinti skonį, kokybę, atkreipti dėmesį, ar nepažeistos pakuotės (jei gaminiai fasuoti), o suabejojus dėl produkto kokybės, verčiau jo nepirkti.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tikrins prekiaujančius maisto produktais ir viešojo maitinimo veiklą vykdančius žmones visomis Kaziuko mugės dienomis. Dėl iškilusių problemų ar klausimų visas tris dienas bus galima skambinti mugės metu budinčio specialisto telefono numeriu 8 659 07458.

Jei mugėje įsigytų maisto produktų sauga ar kokybė kelia pagrįstų abejonių, vartotojai turėtų žinoti, kad nedelsiant kreipiantis į pardavėją ar paslaugos tiekėją, nekokybiška prekė turėtų būti pakeista arba sugražinti už ją sumokėti pinigai. Nepavykus susitarti su pardavėjais, vartotojai gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)