Nuo pietų Europos iki Helsinkio bei Maskvos daugelis stebisi neįprastai šilta žiema.

Meteorologai nelinkę aiškinti šio reiškinio kuriuo nors vienu veiksniu, bet Britanijos meteorologijos tarnyba prognozuoja, kad kiti metai bus dar penktadaliu laipsnio šiltesni negu šie, ir pasaulis bus patyręs trejus rekordiškai šiltus metus iš eilės.

Tokia žiema slidinėtojų nedžiugina. Fleno kurortas Alpėse, prie pat Italijos ir Šveicarijos sienos, labiau žalias negu baltas – atidaryta mažiau kaip pusė trasų ir veikia mažiau kaip pusė keltuvų. Lapkritis Europoje buvo šilčiausias per 105 metus, ir gruodis – neįprastai šiltas.

Jei kas ieškotų laimės Italijos Dolomitinėse alpėse, sniego suras, bet tik dirbtinio. Nenuostabu, nes šiame šiaurės rytų Italijos regione, sakoma, prieš 35-erius metus pirmąkart Europoje ir pradėtos naudoti sniego patrankos. Bet tie slidinėtojai, kurie norėtų ir akis paganyti į apsnigtus šlaitus, taip pat turės nusivilti.

Dar ruduo ar jau pavasaris?

Šveicarijos Alpėse, atrodo, besideginančių daugiau negu slidinėjančių. Viešbučių ir trasų savininkai skundžiasi, kad tai jau trečios Kalėdos iš eilės – be natūralaus sniego. Palyginti su 2012-aisiais, šio slidinėjimo sezono pradžioje sniego buvo keturis kartus mažiau, be to, aiškus ir ledynų tirpsmas.

Lenkijoje irgi žalia, ir nieko kito sinoptikai nežada. Pieninų kalnuose trasos uždarytos, nes net ir sniego patrankos nesugebėtų užtikrinti dirbtinio sniego. Laukiama, kad per Kalėdas čia vidutinė temperatūra bus septyni laipsniai, o gal net ir dar aukštesnė. Viešbučiai, tiesa, visi užsakyti, bet atostogautojams teks ieškotis kitų pramogų.

Ir Austrijos viešbučių savininkai sako, kad užsakyta 90 proc. kambarių, nors sniego ir nėra. Dirbtinis sniegas, tiesa, gelbsti ir čia, bet balti sniego kaspinai juosia nežiemiškai žalius šlaitus.

Tiesa, meteorologai ramina, kad skirtumai tarp gretimų metų ne tokie jau neįprasti, ir vien su pasauliniu atšilimu sieti šiltos žiemos negalima – 34-aisiais temperatūra buvo panaši, nors taršos tiek nebuvo.

Tuo metu Anglijoje – vienur potvyniai, kitur žydi narcizai, Škotijoje kerpama golfo aikštynų žolė.

Baltos kalėdos bus nebent Berlyne, bet irgi ne dėl sniego, o dėl vyšnių žiedų. Alergiški žiedadulkėms žmonės jau ėmė jaustis tarsi pavasarį. Beveik metras sniego tėra tik ant aukščiausio Zugspitzes kalno. Visur kitur šalyje sniegą išvysti galima nebent atvirutėse.

Kitoje poliarinio rato šalyje Suomijoje irgi rekordas po rekordo – savaitgalį buvo daugiau kaip 11 laipsnių šilumos.

Tiesa, neužšąlančios žiemą upės pietų Suomijoje nėra tokios jau neįprastos, o jei kas baiminasi, kad Kalėdų senelis poryt negalės išvažiuoti rogėmis – tenusiramina: Laplandijoje gerokai žemiau nulio.