„Girdėjau, kad išėmus iš apyvartos litus susidarys maždaug 800 tonų. Kas bus daroma su tiek metalo? Kur atsidurs monetos ir banknotai?“ – portalui LRT.lt parašė šiaulietis Julius.
Anot Lietuvos banko, bus laikomasi pasaulyje įprastos tvarkos: monetos bus susmulkintos, metalas parduotas, o banknotai – sunaikinti.

Per spaudos konferenciją, pirmadienį surengtą Lietuvos monetų kalykloje, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas užsiminė, kad dalį metalo būtų galima panaudoti „lito tėvo“ Vlado Jurgučio atminimui įamžinti.

„Litai bus išimti iš apyvartos ir perdirbti į metalą. Mes dar galvojame, kur jį panaudoti, nes susidarys maždaug 800 t. Kilo mintis, kad dalį metalo būtų galima panaudoti V. Jurgučio įamžinimui“, – svarstė V. Vasiliauskas.

Primename, kad pirmadienį oficialiai pradėtos kaldinti lietuviškos eurų monetos, o iš pradžių Lietuvos monetų kalykloje „gims“ vieno euro monetos. Masinis kaldinimas turėtų prasidėti vasaros pabaigoje. Iš viso Lietuvai reikės 370 milijonų vienetų eurų.

Birželį Europos Komisija pritarė Lietuvos siekiui įsivesti eurą nuo kitų metų sausio. Galutinis sprendimas paaiškės liepos 23-ąją. Mūsų šalis turėtų tapti 19-ąja euro zonos nare. Kaimynai latviai bei estai jau turi įsivedę eurą.