Kaip ir reikėjo tikėtis, Italijos ekonomika pateko į skolų krizės kilpą – valstybės skoliniai įsipareigojimai brangsta, skolinimosi reitingai mažėja, o būtino ekonomikos gerėjimui impulso iš valdžios pusės iki šiol nėra.

Todėl kyla klausimas – ko tikėtis iš Romos, ar sugebės Mario Monti vyriausybė apsieiti savarankiškai, ar visgi reikės ekstremalaus kreditavimo, apie kurį neseniai kalbėjo šalies premjeras?

„Bank of America Merrill Lynch“ analitikai ėmėsi skaičiuoti, kokia tikimybė, kad Italija išeis iš valiutos bloko. Paaiškėjo, jog Italijos šansai atsisakyti euro dar didesni, negu Graikijos.

Amerikos banko ekonomistai tyrime rėmėsi dviem būdais: žaidimų teorija, taip pat sąnaudų ir pelno analize. Paaiškėjo, jog investuotojai per menkai įvertina vienos ar net kelių valstybių savanorišką bendros valiutos atsisakymą.

„Mūsų analizė atskleidė kelias įdomias išvadas, kurios rodo, jog Italijai yra parankiau reguliuojamai išeiti iš valiutos bloko, negu kitoms (valstybėms)“, – rašoma banko ataskaitoje.

Specialistų nuomone, grįžus prie nacionalinės valiutos pagerėtų ekonominiai rodikliai ir įmonių konkurenciniai gebėjimai, pagerėtų valstybės finansinė padėtis, o išlaidų balansas optimizuotųsi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)