„Pensininkai gauna pajamas iš „Sodros“ ir todėl jiems turėtų būti labai svarbu, kad visi, kuriems priklauso, „Sodrai“ mokėtų. Jeigu žmogus gauna pajamas, bet nesumoka įmokų „Sodrai“, galima sakyti, kad tas žmogus pavagia iš pensininkų pinigus“, - laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo R. Lazutka.

Jis pažymi, kad statistinis darbo užmokestis Lietuvoje yra mažesnis negu žmonės iš tikro uždirba dėl algų vokeliuose, dėl to apžvalgininkai, neatsižvelgiantys į šešėlį, teigia, kad pensijos Lietuvoje nėra tokios jau mažos.

„Lėšų nuo bendro vidaus produkto suma Lietuvoje, skiriama pensijoms, yra labai maža Europos Sąjungoje, tuo tarpu pensijos ir atlyginimo santykis yra ne toks blogas. Tada analitikai ir apžvalgininkai gali nesusikalbėti: vieni sako, kad ir dirbantiems sunku pragyventi ir pensininkams nėra taip blogai, tačiau tokiu atveju neatsižvelgiama, kad dalis žmonių pajamas gauna vokeliuose“, - teigė R. Lazutka.

Swedbank“ asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė „Žinių radijui“ teigė, kad mažos pensijos yra neištaisoma sistemos problema, tad oria senatve kiekvienas turi pradėti rūpintis iš anksto.

„Absurdiška sakyti, kad pensininkas iš 200 eurų pensijos gali gyventi, nes vien tik susimokėti už savo būstą yra praktiškai neįmanoma. (...) Tad tie būsimieji pensininkai, kurie po 20, 30 ar 40 metų išeis į pensiją, apie tai turi pradėti galvoti dabar“, - kalbėjo O. Bložienė.

Pasak jos, dirbantieji jau dabar turi nuspręsti taupyti pensijai ir tam atidėti pinigus kiekvieną mėnesį.

„Reikia rinktis trečiąją pakopą, periodinį investavimą – nedideles sumas kiekvieną mėnesį. Tai turi būti tradicija, įprotis. Priemonių dabar yra begalybė. Investavimo, taupymo instrumentų kiekvienas bankas ir finansų institucija gali pasiūlyti bet kiek“, - teigė ji.

O. Bložienė taip pat nurodė, kad lietuviai iš prigimties yra taupūs žmonės, ir tie pensininkai, kurie turi sukaupę nekilnojamojo turto, turėtų dabar iš jo ir gyventi.

„Visgi Lietuvoje pensininkai yra išradingi ir taupūs žmonės, kaupę turtą visą laiką. Tie, kurie turėjo butus, žemių ir t.t, ką gali panaudoti, turi paleisti tą turtą į apyvartą ir iš to turto gyventi. Tai yra vienintelė išeitis, nes ta mokama dalis, kurią gauna, tikrai netenkina“, - sakė O. Bložienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė pristatė planus kitąmet didinti pensiją. Pasak ministrės, nuo kitų metų liepos 1 d. jos turėtų didėti vidutiniškai 6 procentais, vidutinė pensija galėtų didėti apie 16 eurų. Pensininkų atstovai tokį didinimą vadina pasityčiojimu.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.