Šiuo metu vyksta antrasis prekyvietės renovavimo etapas.

Tačiau turgaus prekeiviai gyvena nelinksmomis nuotaikomis, retas, kuris apskritai sutinka kalbėti su žurnalistais.

„Po Naujųjų metų apyvarta sumažėjo bent trečdaliu, tai tikrai. Pažiūrėkite, kas čia liko, tik pensininkai. Va, ir šiandien apie 12 val. turėtų būti pats turgus, o žmonių vaikšto nedaug“, - DELFI kalbėjo medų pardavinėjantis Vidmantas, aiškindamas, kodėl nuotaikos turguje nėra džiugios.

Pašnekovo nuomone, žmonių mažiau dėl to, kad po euro įvedimo „viskas pabrango“, nors pats jis savo medaus kainų nedidino. Kilogramas kainuoja 5 eurus.

Vidmantas be didesnių emocijų sutinka ir planus jį laikinai perkelti į kitą vietą pradėjus paviljono remontą.

„Mūsų niekas neinformuoja, kalbama, kad gegužę perkels. Bet, žinote, aš jau per visą laiką šiame turguje gal dešimt kartų savo darbo vietą keičiau“, - kalbėjo jis.

Paklaustas, kokios apyvartos tikisi po turgaus rekonstrukcijos, pašnekovas sakė: „Matote, pagerėjus sąlygoms, pabrangs ir prekės. Juk turguje prie stoties taip ir nutiko“.

Jis tvirtino už vieną metrą prekystalio per mėnesį mokąs 84 eurus.

Kelios pavasario žalumynais prekiaujančios moterys apie prekybą kalbėti nenorėjo: tvirtino nepasakosiančios nieko apie kainas, kai kurios net sukosi nuo prekystalių, kad tik nereikėtų kalbėti.

Pirkėjams 100 g svogūnų laiškų, krapų ar ridikėlių kainuoja nuo 40 euro centų.

Kalvarijų turgus

Per remontus kilnojami pardavėjai nesijaučia labai laimingi, nes pirkėjai jų esą neranda.

„Pirkėjai iki mūsų neateina, nes mano, kad už statybų aikštelės turgaus nebėra“, - sakė viena pardavėja, laikinai įkurdinta automobilių stovėjimo aikštelėje.

Jos kolegė Bronė tvirtino, kad prekyba labai prasta – per paskutiniuosius keturis mėnesius visai nieko neparduodavusi, o dabar vos vieną kitą porą batų.

„Gal dėl euro, gal dėl perkėlimo mūsų neranda. Būdavo, kad atsėdim visą dieną ir išeinam su nuliu. Dabar vieną ar dvi poras parduoti ir džiaugiesi, kad galėsi pavalgyti. Taigi kol kas niekuo nesigiriame“, - tvirtino ji.

Jau atnaujintuose paviljonuose dirbantys turgaus prekeiviai patirtimi dalijosi itin nenoriai. Tik viena
buitine chemija prekiaujanti moteris sakė, kad darbo sąlygos pagerėjo, senieji pirkėjai kol kas turi paklaidžioti, kol ją suranda.

„Bet tie, kurie nori, suranda“, - sakė ji.

Vis dėlto viena norėjusi likti neįvardyta pardavėja DELFI paaiškino, kodėl turguje tokios niūrios nuotaikos. 

„Tam yra dvi priežastys. Pirmoji – šiemet prekyba yra kritusi ne mažiau nei 50 proc. lyginant su praėjusiais metais. Turbūt žmonės dar nesusiorientuoja savo biudžetuose. O antroji priežastis yra Mokesčių inspekcija, ji čia visus dabar labai spaudžia. Reikia ir juos suprasti, toks jų darbas“, - svarstė pašnekovė.

Vardijo, ką galima įsigyti pigiau

Kalvarijų turgus

Aštuoniasdešimtmetį atšventusių pensininkų Jadvygos ir Petro šeima DELFI pasakojo turgų mėgstantys, tačiau dėl sveikatos į jį užsukantys retai. Antradienį jie čia planavo nusipirkti žuvies, ūkininkų spausto sėmenų aliejaus ir galbūt kalakutienos.

„Čia gražu, visko pilna. Tik kad kišenė būtų neišplyšusi, galima būtų visko prisipirkti. Mums patinka turguje“, - linksmai kalbėjo moteris.

O kaip yra su pensininkų kišenėmis? „Truputį iširusios“, - kone vienu balsu galvas palingavo pašnekovai.

Jie tvirtino vis dėlto dažniau einantys apsipirkti į šalia namų esančią parduotuvę.

„Turguje vis dėlto kai kas pigau: žuvis, gal šiek tiek mėsa. Pas mus parduotuvėje kalakutienos nėra, tik vištiena, bet ir tą perkant reikia kiekvieną gabaliuką pauostyti. Na, kaip ir čia, turguje. Jeigu nepauostai, gero nelauk“, - patarimus linksmai dalijo Petras.

Kalvarijų turgaus rekonstrukcija prasidėjo praėjusių metų pabaigoje. Rekonstrukcijos darbai prasidėjo nuo prekybos paviljono ties Turgaus gatve. Per metus buvo renovuoti du prekybos paviljonai, atnaujinta Turgaus gatvė, įrengta 160 vietų automobilių stovėjimo aikštelė vietoj buvusių 64.

Tiesa, pusė dabartinės automobilių stovėjimo aikštelės užima čia laikinai perkelti drabužių ir batų pardavėjai, nes jų senosios vietos išraustos ekskavatorių – čia vyksta atnaujinimo darbai.

Turgų valdančios bendrovės KTVG direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė DELFI sakė, kad šiemet pradėtas antrasis statybų etapas, kurio metu planuojama rekonstruoti Rūkytų gaminių paviljoną bei atnaujinti prekybos zonos, esančios tarp automobilių stovėjimo aikštelės ir centrinio pastato „Okeano“ (žuvies paviljono), infrastruktūrą įrengiant 164 naujus prekybos paviljonus skirtus smulkiesiems verslininkams, kurie prekiauja drabužiais, galanterija, pramoninėmis prekėmis.

„Rekonstrukcija neturi įtakos nuomos kainai, tačiau nuomininkai gaudami naują įrangą įsipareigoja ją saugoti ir gali sulaukti finansinės atsakomybės už tyčia padarytos žalos atlyginimą“, - komentavo ji.

Pasak jos, šiuo metu į turgavietės rekonstrukciją investuota per 1.88 mln. eurų. Planuojama, kad antro statybų etapo investicijos sieks 2,6 mln. eurų.

Numatoma, kad per ketverius metus turgaus valdytoja bendrovė „Kalvarijų turgaus vystymo grupė“(KTVG) į atsinaujinimą investuos per 25 mln. Lt (7,2 mln. eurų).

Anksčiau Vilniaus miesto savivaldybė skaičiavo, kad Kalvarijų turguje kasdien apsilanko beveik 15 tūkst. žmonių. Buvo skaičiuojama, kad kad po rekonstrukcijos prekybininkų skaičius išaugs 15 procentų, o pirkėjų – ketvirtadaliu.

Remiantis Kalvarijų turgavietės nuomos sutartimi, rekonstrukcija turi būti vykdoma etapais, nes turguje nuolat turi vykti prekyba. Turgaus modernizavimas vyks keturiais etapais, planuojama vieno etapo trukmė – vieneri metai.

KTVG akcininkais yra įmonės „Turkmėnlita“, „Contestus projektai” ir „Sergorus“. Kalvarijų turgų perėmusi bendrovė buvo įkurta prieš mėnesį iki sutarties pasirašymo.

Iki tol turgaus priežiūra besirūpinančiai įmonei „Kalvarijų turgus“, kuri priklausė Vilniaus miesto savivaldybei, 2012 m. vasario mėnesį buvo iškelta bankroto byla.

O seniausias sostinėje Halės turgus privačiai bendrovei „Tugva“ yra išnuomotas nuo 2002 m. Ji 2006 m. baigė šio po stogu esančio turgaus rekonstrukciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)