Pinigus verslininkas sumokėjo, tačiau apie tai informavo teisėsaugos pareigūnus, o šie ėmėsi tyrimo. O kai byla atsidūrė Vilniaus apygardos teisme, teisėja Rosita Patackienė paskelbė, kad net nekyla abejonių, jog dabar jau buvęs VMI Vilniaus skyriaus Kontrolės departamento Operatyvios kontrolės skyriaus inspektorius Martynas Švedas reikalavo, o paskui – ir paėmė kyšį.

Buvusį VMI inspektorių kaltu dėl kyšininkavimo ir dokumentų klastojimo ketvirtadienį pripažinęs teismas nutarė, kad M. Švedas negalės valstybės tarnyboje dirbti vienerius metus, be to, į valstybės biudžetą privalės sumokėti 394 MGL (14 838 eurų) baudą.

Kaip vertina šį teismo nuosprendį pats M. Švedas, neaišku – išklausyti teisėjos verdikto jis net neatvyko. Tiesa, jis dar neįsiteisėjo, tad nuteistasis galės nuosprendį skųsti.

Visa ši istorija prasidėjo dar praėjusių metų rugsėjį – M. Švedasnet buvo sulaikytas ir areštinėje praleido dvi paras.

Teismas nustatė, kad kai po ilgų įkalbinėjimų „Absento fėjų“ klubo direktorius Džiugas Dubaka (buvęs Mickevičius) sutiko sumokėti reikalaujamą pinigų sumą, iš jo buvo pareikalauta surasti vieną „Absento fejų“ darbuotoją, kuris prisiimtų atsakomybę už pažeidimus, kurie esą buvo rasti VMI darbuotojams patikrinus klubo kasą.

Tokiu „atpirkimo ožiu“ sutiko tapti D. Dubakos ir stilistės Eglės Mickevičienės sūnus – už tai, kad kasoje buvo rastas 37 Lt (11 eurų) perteklius, jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir skirta bauda.

Šį protokolą surašė M. Švedas, dokumentuose nurodęs, kad pats asmeniškai „Absento fėjose“ atliko patikrinimą.

Tačiau teismas konstatavo, kad šis dokumentas buvo suklastotas ir nebeturi jokios juridinės galios – „Absento fėjų“ darbuotojui ikiteisminio tyrimo teisėjas buvo leidęs atlikti nusikalstamą veiką imituojančius veiksmus ir prisiimti atsakomybę už tariamai padarytą pažeidimą. Kitaip tariant, klubo darbuotojas žinojo, kad pasirašydamas protokolą už pažeidimą, kurio nepadarė, nebus nubaustas – protokolas vėliau bus anuliuotas.

Naktinio klubo vadovas nutarė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kuriai pranešė apie tai, kad iš jo už tariamą ramybę yra reikalaujama kyšio. Tyrimą pradėję pareigūnai verslininkui ne tik leido sumokėti pinigus, kurie buvo pažymėti, bet ir davė garso techniką pokalbiams įrašinėti.

Kad iš D. Dubakos reikalavo pinigų už tariamą ramybę, prisipažino anksčiau VMI dirbęs Andžejus Kutalovskis – jis neneigė jam pateiktų kaltinimų, todėl teismas jo atžvilgiu priėmė baudžiamąjį įsakymą. Tuo metu M. Švedas kaltu neprisipažino.

STT agentai A. Kutalovskį ir M. Švedą sulaikė praėjusių metų rugsėjį, kai tarpininku laikomas A. Kutalovskis iš „Absento fėjų“ direktoriaus D. Dubako paėmė pinigus. Nustatyta, kad vieno susitikimo metu verslininkas perdavė 700 (daugiau kaip 200 eurų), o kito – 1300 litų (daugiau kaip 370 eurų).

Įtariama, kad pagal išankstinį susitarimą, A. Kutalovskiui turėjo atitekti 900, o M. Švedui – 1 100 Lt.

Anksčiau VMI dirbęs A. Kutalovskis yra prisipažinęs, kad dar dirbdamas inspektoriumi tikrino „Absento fėjas“, todėl pažinojo naktiniame klube dirbantį administratorių ir direktorių.

Klubo administratorius Artūras Šapalas teisme pasakojo, kad A. Kutalovskis praėjusių metų rugsėjį dažnai užsukdavo į „Absento fėjas“.

„Jis visada atvykdavo apie 24 val. ar dar vėliau ir ieškodavo klubo vadovo D. Dubako“, – liudytojo teigimu, kartą „valstybės tarnautojas“ klube lankėsi su draugais, tačiau ir šis apsilankymas „baigėsi tokiomis pačiomis kalbomis, kaip visada“.

Anot jo, A. Kutalovskis norėdavo sužinoti, ar visada klientui, sumokant už gėrimus, yra išmušamas kasos čekis, taip pat klausdavo, kurie darbuotojai naudojasi kasos aparatu, be to, kalbėdavo apie planinius ir neplaninius VMI patikrinimus.

„Sakiau jam, kad yra valdžia, su ja ir kalbėkis“, – tvirtino administratorius.

Liudytojas taip pat pažymėjo, kad klubo direktorius D. Dubaka vengė bendrauti su A. Kutalovskiu ir jo asmeniškai prašė nekviestam svečiui perduoti, jog tuo metu jo nėra klube. „Jis sakydavo, kad tokiems pokalbiams yra dienos metas“, – teisme kalbėjo klubo administratorius.

Tuo metu D. Dubaka pareigūnams prisipažino, kad kyšio A. Kutalovskis pradėjo reikalauti dar nuo gegužės mėnesio – vieno pokalbio metu pasakė, kad reikės „dovanų du“. Verslininkas iš karto suprato, kad būtent tiek tūkstančių kainuos ramybė, juoba jog buvo užsiminta apie galimus patikrinimus.

Kad būtų įtikinamiau, kartą verslininkui telefone buvo parodytas dokumentas, esą patvirtinantis, jog būtina naktiniame klube atlikti patikrinimą – tariamai buvo gauta anoniminė informacija, kad klientams neišduodami kasos čekiai. Supratęs, kad pinigų reikalaujantis A. Kutalovskis neatstos, D. Dubaka kreipėsi į STT, o paskui su pinigų reikalavusiu vyru jau bendravo su pareigūnų žinia.

Nors iš pradžių buvo sakoma, kad pinigus reikia sumokėti už ramybę, vėliau, kai dalis kyšio buvo perduota, D. Dubakai buvo pasakyta, jog šis turi surasti baro darbuotoją, kuris sutiktų prisiimti atsakomybę už tariamo patikrinimo metu nustatytus pažeidimus – kasoje buvo rasta daugiau pinigų, nei turėjo būti pagal apskaitą. Už tai, kad kasoje buvo 37 Lt daugiau, atsakomybę nutarė prisiimti klube dirbantis D. Dubakos sūnus. Jam M. Švedas surašė pažeidimo protokolą.

Kad su M. Švedu dalyvavo tariamame „Absento fėjų“ patikrinime, dokumentuose buvo nurodžiusi ir šio kolegė Odeta Bučelytė. Tiesa, ji vėliau pareigūnams prisipažino, kad kolega buvo prašęs kartu važiuoti į naktinį klubą, tačiau kažkodėl vėliau prie namų tik atvežė pasirašyti dokumentus, jog patikrinimas, kuriame ji taip pat turėjo dalyvauti, jau yra baigtas ir nustatyti pažeidimai.

Kyšininkavimu ir dokumentų klastojimu kaltinamas M. Švedas ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę neigė ir tikino, kad naktiniame klube atliko patikrinimą, o nustatyti pažeidimai yra tikri. Teisme savo pozicijos jis kol kas neišsakė – laukia, kol bus išklausyti visi liudytojai bei pagarsinti ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys.

VMI inspektorius M. Švedas buvo minimas ir dar vienoje baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinimai dėl prekybos poveikiu buvo pateikti vilniečiams Dariui Venckūnui ir Gintautui Karaliui – įtariama, kad jie iš sostinės Viršuliškių mikrorajone veikiančios bendrovės „SauDenta“ direktoriaus, stomatologo Sauliaus Vilimo reikalavo 12 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)