Naujausias projektas, kurį aptars Rusija ir Šiaurės Korėja, bus trišalis projektas, kuriame dalyvaus ir Pietų Korėja, teigė Rusijos Tylimųjų Rytų plėtros ministerijos vadovas Aleksandras Galuška, informuoja voanews.com.

Elektroniniame laiške Korėjos naujienų agentūrai VOA A. Galuška rašė, kad Maskva ir Pchenjanas susitarė „aptarti pažangių plėtros zonų kūrimą Rusijos Tolimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Korėjoje, dalyvaujant Rusijos Federacijai, Šiaurės Korėjai ir Pietų Korėjai“.

Ekonominė delegacija

Dėl projekto susitarta pernai vasarį, kai Šiaurės Korėjos delegacija lankėsi Maskvoje. Šiaurės Korėjos delegacijai vadovavo šalies užsienio ekonomikos reikalų ministras Ri Ryong Namas. A. Galuška ir Ir Ryong Namas vadovauja komisija, kurios užduotis – skatinti ekonominius ryšius tarp Maskvos ir Pchenjano.

Lapkritį abi pusės išplėtė „Khasan-Rajin“ projektą, kurio esmė – susieti geležinkeliais Rusijos pasienio miestą ir Šiaurės Korėjos uostamiestį, ir atliko bandomąjį anglies krovinio gabenimą iš Rusijos į Pietų Korėjos Pohango miestą per Rajiną.

Spalį dvi valstybės pradėjo retą jungtinį projektą, kuriame Rusija atlieka Šiaurės Korėjos geležinkelių sistemos kapitalinį remontą mainais už Šiaurės Korėjos mineralų išteklius.

A. Galuškos teigimu, geležinkelio projektas gerokai padidins dvišalių projektų tarp Rusijos ir Šiaurės Korėjos.

Kai kurie analitikai abejoja, kad projektui pakaks finansavimo. Iki šiol Maskva pritraukė vieną investuotoją projektui.

Rusų investuotojai

Paklaustas, ar prisijungs daugiau rusų investuotojų, rusų ministras atsakė: „Kadangi tai didelis projektas, reikės naujų dalyvių. Na, bet tai verslo prerogatyva pritraukti naujų narių.“

Pastaruoju metu Rusijos ir Šiaurės Korėjos santykiai šiltėja. Korėjos lyderis Kim Jong Unas turėtų atvykti į Maskvą 70-ųjų pergalės Antrajame pasauliniame kare metinių proga.

Dalis analitikų abejoja, kad Kim Jong Unas vyks vizito į Rusiją, kadangi jis nėra lankęsis užsienyje nuo 2011, kai atėjo į valdžią. Tačiau lūkesčiai dėl jo vizito didėja.

Pernai Maskva anuliavo 10 mlrd. dolerių iš 11 mlrd. dolerių Pchenjano skolos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)