Nors kol kas afrikinis kiaulių maras buvo aptiktas keliuose šalies rajonuose, o į Lietuvos kiaulių fermas užkratas gali ir nepatekti, kiaulių augintojai ir rinkos specialistai skaičiuoja, kokie scenarijai gali atnešti nuostolių.

Lietuvoje nustatyto kiaulėms ypač pavojingo afrikinio maro, ekstremalią padėtį ketinama paskelbti Varėnos, Trakų, Alytaus ir Šalčininkų rajonuose. Tačiau tam dar reikia Vyriausybės pritarimo.

„Yra tik vienintelis atvejis, kai kiaulienos kaina sumažės: staigiai reikės išskersti daug kiaulių, tokiu atveju kaina kris žymiai. Aš tikiuosi, kad iki kiaulių išskerdimo mes neprieisime – to neturėtų nutikti. Dabartiniu metu maro protrūkis yra užfiksuotas tarp šernų ir konkrečioje vietoje, o tame regione stambių kiaulių kompleksų – nėra. Dabar didelių pasikeitimų rinkoje neturi būti, nebent staigiai skerstume daug, rinkoje susidarytų perteklius, mėsos perdirbimo įmonės ir skerdyklos stipriau muš kainą“, - paaiškina Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys.

Šiuo metu didesnių kainų pokyčių kiaulių augintojai ir mėsos perdirbėjai neprognozuoja, tačiau svarstoma, jog nežymūs kainų pokyčiai gali vykti – tiesa, ne tik dėl aptikto užkrato.

„Galutinė šviežios mėsos kaina priklausys nuo prekybininkų, bet neprognozuočiau didelio sumažėjimo. O 5 proc. kaina gali sumažėti ir, pavyzdžiui, atpigus grūdams. Šiemet – grūdų supirkimo kaina yra mažesnė, dėl to ir kiaulienos supirkimo kaina yra mažesnė“, - paaiškina jis.

Visgi A. Gapšys sako, jog kiauliena neatpigs ir vartotojams bei primena, kad 2012 m. „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje mažmeninės mėsos kainos sudaro 65 proc. ES vidurkio. Tačiau jis sutinka, kad tai priklausys nuo perdirbėjų ir mėsininkų derybų.

„Kalbant apie lietuvišką skerdieną, mėsos perdirbėjai mėgsta pasinaudoti žemdirbių ir kiaulių augintojų sunkumais. Žaliavos supirkimo kaina gali mažėti 5-10 proc., bet reikia turėti omenyje, kad Lietuvoje ši kaina ir taip yra pakankamai aukšta ir ES vidurkį viršija keliais procentais. Toks mažėjimas jau yra fiksuotas ir ne kartą, bet nuo to vartotojams tikrai niekas nepasikeis“, - mano specialistas.

Gaminiai – visai kas kita nei šviežia mėsa

Albertas Gapšys
Skaičiuojama, jog neverta tikėtis, kad atpigs kiaulienos gaminiai, nes iš Europos Sąjungos (ES) importuojama apie 50 proc. Lietuvoje suvartojamos kiaulienos.

„Mes perkame iš užsienio: Vokietijos, Nyderlandų, Belgijos, Lenkijos. Jų skerdiena yra viena pigesnių ES, tad jų kainai nesikeičiant ir gaminių kaina Lietuvoje neturėtų keistis. Jeigu mes savarankiškai apsirūpintume kiauliena, o ne pirktumėme pusės iš ES šalių, tada galima tikėtis kainų mažėjimo“, - teigia A. Gapšys.

Panašios nuomonės laikosi ir Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius.

Dalį kiaulienos Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės eksportuodavo į Rusiją bei Baltarusiją, pernai tai sudarė apie 60 proc. viso kiaulienos eksporto. Tačiau skaičiuojama, kad palyginti su importuojamos kiaulienos kiekiais, šis santykis yra nedidelis: kaip 1 prie 6. Tačiau dėl to bus prarasta eksporto dalis: E. Mackevičius apgailestauja, jog kai neveš lietuviai, veš kiti.

„Aš manau, kad realaus kiaulienos kainos pokyčio neturėtų būti, nes mes gyvename ES, mūsų rinka – atvira, o svyravimai po 0,1-0,2 EUR už kilogramą lemia, iš kurios šalies bus perkama kiauliena. Mes daugiau kaip pusę įsivežame iš kitų šalių. Jeigu pas mus kainos sumažėtų, augintojai norėtų išvežti kiaulieną ten, kur būtų nors keliais euro centais brangiau“, - sako E. Mackevičius.

Pasak jo, kol kas didiesiems kiaulių kompleksams jokie apribojimai netaikomi ir jie gali kiaules vežti į kitas ES šalis, o draudimai eksportuoti į Rusiją – ne naujieną. Gyvas kiaules gabenti į Rusija neleidžiama jau ne vienerius metus: nuo klasikinio kiaulių maro protrūkio Jonavoje 2011 m.

“Jei ir keistųsi žaliavos kaina, galutinę kainą vartotojui tai paveiktų tik centų ribose, nes be žaliavos kainų dar reikia skaičiuoti prekybos antkainius, mokesčius. Aš manau, kad esminio kainų mažėjimo, pavyzdžiui, pigimo 30 proc., nebus. Jei viename regione bus sugriežtinta kontrolė, jis bus griežčiau tikrinamas”, - sako E. Mackevičius.

Paprastai imantis atsargumo priemonių iš regiono ribojamas kiaulienos išvežimas: draudžiama išvežti gyvas kiaules ir šviežią mėsą, tačiau galima gabenti termiškai aukštesnėje nei 72 laipsnių temperatūroje apdorotus gaminius. Afrikinis kiaulių maras žmonių sveikatai pavojaus nekelia, tačiau jis yra pavojingas gyvūnams. Dėl to fermoje nustačius nors vieną maro atvejį, skerdžiami ir utilizuojami visi jo augintiniai.

Tačiau kol kas liga aptikta tik laukinėje gamtoje, o į fermas užkratas dar nepateko, tad specialistai ramina, kad šiuo metu atsargumo priemonių imamasi dėl prevencijos.

Naujausios kainos – savaitės pabaigoje

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos administracijos direktorius Algis Baravykas teigia, jog kiaulienos kainų statistikos dar reikia palaukti.

„Paprastai kiaulienos kainos skelbiamos savaitės pabaigoje, joms dar nebuvo kada nukristi – vyksta derybos. Paprastai per vieną dieną jos staigiai nepasikeičia: penktadienį paskelbė apie marą, tada savaitgalis, kol kas nebuvo pirkimų, visi nori susiorientuoti, kas darosi rinkoje“, - komentavo asociacijos vadovas.

Anot jo, didesnio ar mažesnio poveikio kainoms galima tikėtis, tačiau pokyčiai priklausys nuo to, kaip seksis suvaldyti užkratą.

„Kad paveiks, tai faktas, bet klausimas, nuo ko užsidarys rusai: nuo Lietuvos ar nuo ES. Dabar yra signalų, kad užsidarys ir nuo ES. Jeigu iš ES rusai nupirkdavo trečdalį eksporto mėsos, tai tas kiekis liks viduje. Jei turėsime mėsos perteklių, dėl to pas mus kaina gali kristi. Tačiau galbūt rusai užsidarys tik nuo Lietuvos, ES kontekste tai – nedaug, bet problemų turės perdirbėjai, aišku, kitu lazdos galu gausime ir mes, tik klausimas kiek ir kada tai įvyks“, - svarstė A. Baravykas.

DELFI primena, kad pirmieji afrikinio kiaulių maro židiniai Baltarusijoje, maždaug 40 kilometrų nuo Lietuvos sienos, aptikti pernai vasarą. Tuomet Lietuva ėmėsi saugumo priemonių. Siekiant sustabdyti užkrato plitimą, pradėta dezinfekuoti iš Baltarusijos atvykstančius automobilius, ribotas maisto produktų įvežimas. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis neseniai leido šernus medžioti visus metus be apribojimų.

Lietuvoje aptikus afrikinį kiaulių marą, Rusija laikinai nusprendė įvesti kiaulienos iš Lietuvos importo ir tranzito apribojimus. Tokį sprendimą Rusija priėmė po to, kai šeštadienį Baltarusija pranešė laikinai įvedanti kiaulienos iš Lietuvos importo draudimą.

Pirmadienį prekybos tinklas "Maxima" paskelbė, kad griežtina tinklo parduotuves pasiekiančios lietuviškos kiaulienos kontrolę. Apie tai prekybos tinklas jau informavo šviežios mėsos tiekėjus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)