Kaip rašo „The Business Insider“, jo turtas yra vertinamas 48,1 mlrd. JAV dolerių, ir jis yra laikomas vienu turtingiausių pasaulyje milijardierių, kurie savo turtus susikrovė patys.

I. Kampradas vis dar išlieka itin inovatyvus, nepaprastai paprastas ir beprotiškai turtingas. O savo kelią jis pradėjo dar vaikystėje kaimynams pardavinėdamas įvairius mažmožius.

I. Kampradas gimė Švedijos pietuose 1926 metais ir jau sulaukęs penkerių prekiavo degtukais. Sulaukęs dešimties jis dviračiu važinėdavo po apylinkes ir pardavinėdavo kalėdinius papuošimus, žuvį ir pieštukus.

Paauglystės metais I. Kampradas buvo įsitraukęs į nacių jaunimo judėjimą pasidavęs savo vokietės senelės, kuri itin žavėjosi Adolfu Hitleriu, įtakai. Jis pats vėliau šį laikotarpį pavadino „didžiausia klaida mano gyvenime“ ir net parašė savo darbuotojams laišką, kuriame prašė jų atleidimo.

Kai I. Kampradas sulaukė septyniolikos, jo tėvas davė jam pinigų taip jį apdovanodamas už gerus pažymius, nepaisant to, kad jis buvo disleksikas. Ir būtent šiuos pinigus jis panaudojo tam, kad 1943 metais įkurtų „Ikea“.

Tiesa, baldais prekiauti jis pradėjo tik po penkerių veiklos metų, o iš pradžių pardavinėjo įvairius mažesnius daiktus, pavyzdžiui, nuotraukų rėmelius.

„Ikea“ pavadinimas iš tiesų yra akronimas, sudarytas iš I. Kamprado vardo ir pavardės inicialų, o taip pat šeimos ūkio (Elmtaryd), kuriame jis gimė, bei artimiausio kaimelio (Agunnaryd) pavadinimų.
1956 metais I. Kampradas įvykdė tikrą „revoliuciją“ baldų rinkai pristatęs savo idėją visus baldus pardavinėti plokščiose pakuotėse, kad žmonės be vargo galėtų nusipirkti baldų ir juos patys susirinkti. Dabar ši idėja yra neatsiejama nuo „Ikea“ prekės ženklo.

Anot rašytojo Malcolmo Gladwello, I. Kampradas yra retos rūšies žmogus, kuriam būdingas sąžiningumas, atvirumas ir ... nemalonumas. Būtent šios trys būdo savybės jam ir padėjo karjeros pradžioje tapti bebaimiu novatoriumi.

Būtent dėl tokio savo būdo I. Kampradas nepabūgo priimti Švedijoje nepasitenkinimą sukėlusi sprendimą 1973 metais perkelti „Ikea“ būstinę į Kopenhagą dėl verslui nepalankių mokestinių sąlygų Švedijoje. Jis taip pat kartu su šeima persikėlė gyventi į Šveicariją protestuodamas prieš gimtojoje šalyje augančius mokesčius.

Dabar kompanijos būstinė yra įsikūrusi Nyderlanduose, o pats I. Kampradas yra grįžęs gyventi į Švediją.

I. Kampradas vadovauja sudėtingai verslo struktūrai, kurią sudaro labdaros padalinys, mažmeninės prekybos padalinys ir frančizės padalinys. Nyderlanduose įsikūrusi „Ikea“ įmonių grupė priklauso fondui „Stichting INGKA Foundation“, kuris taip pat yra korporacijos labdaros padalinys. „Stichting INGKA Foundation“ lėšos gali būti panaudotos tik dviem būdais: investuotos į „Ikea“ įmonių grupę ir jos frančizes arba paaukotos labdaringiems tikslams.

I. Kampradas turi tris biologinius sūnus į vieną įdukrą. Jo sūnūs Peteris, Jonas ir Mathiasas turi didžiulės įtakos kompanijoje ir yra atsakingi už jos bendrą viziją ir ilgalaikę strategiją.

2013 metais jauniausias sūnus Mathiasas buvo paskirtas bendrovę „Inter „Ikea“ group“ ir „Ikea“ frančizės visame pasaulyje valdančios kompanijos „Inter „Ikea“ holding SA“ valdybos pirmininku po to, kai iš šio posto atsistatydino pats I. Kampradas.

Pastaraisiais metais visiem ypač parūpo Kampradų šeimos turtai. I. Kamprado advokatai pareiškė, kad kadangi „Stichting INGKA Foundation“ lėšos gali būti panaudotos tik dviem būdais: investuotos į „Ikea“ įmonių grupę, jos frančizes arba paaukotos labdaringiems tikslams, jie neskaičiuoja I. Kamprado asmeninio turto. Tačiau „Wealth-X“ skelbia, kad I. Kamprado asmeninis turtas vertinama 48,1 mlrd. JAV dolerių.

Apie „Ikea“ istoriją yra išleistos dvi knygos. 1976 metais išleistoje knygoje „Prekeivio baldais testamentas“ I. Kampradas paaiškino „Ikea“ koncepciją ir išdėstė jos ideologiją. O dešimtojo praėjusios amžiaus dešimtmečio pabaigoje jis bendradarbiavo su vienu švedų žurnalistu išleidžiant knygą „„Ikea“ istorija“ apie „Ikea“ ir savo gyvenimo paprastumą.

I. Kampradas garsėja savo taupumu. Teigiama, kad jis skraido tik ekonomine klase, gyvena pigiuose viešbučiuose ir jau dvidešimt metu vairuotoją tą pačią „Volvo“.

Šiandien 47-iose šalyse veikia 370 „Ikea“ parduotuvių. „Wealth-X“ duomenimis, I. Kampradas niekada nesiskolino ir neplatino nė vienos akcijos tol kol, „Ikea“ valdymas nebuvo parduotas jo fondams.

40 metų išgyvenęs Šveicarijoje, iš kur stebėjo „Ikea“ tapimą pasauline kompanija, I. Kampradas 2013 metais grįžo gyventi į Švediją, kad būtų šalia savo šeimos ir draugų po to, kai 2011 metais mirė jo žmona.

I. Kampradas vis dar yra vyresnysis „Ikea“ patarėjas ir vienas iš asmenų, kurie priima sprendimus, nepaisant to, kad jo sūnus Mathiasas yra valdybos pirmininkas.

Kovą I. Kampradui sukako 89 metai, tačiau tuomet jis paneigė gandus, kad ketina visą verslą perduoti sūnums.

„Dar turiu tiek darbo ir tikrai neturiu laiko mirti“, – pareiškė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)