Aštuonioms iš jų jau paskelbti bankrotai, bet šešiose šiandien dirba per 100 darbuotojų, o itin stabiliai veikia 10. Tokius faktus atskleidė tyrimas, kurį DELFI užsakymu atliko įmonių rizikingumo vertinimą atliekanti bendrovė „Creditreform Lietuva”.

„Mūsų specialistai išanalizavo įmones, kurios buvo įkurtos ar įregistruotos per penkis paskutinius metus nuo Kūčių iki Naujųjų metų, - sako „Creditreform Lietuva” direktorius Saulius Žilinskas. - Kaip ir įprasta, daugiausiai įregistruota uždarųjų akcinių bendrovių ir jų filialų – 375. Kalėdinis tarpušventis – itin mėgstamas asociacijų. Būtent gruodžio pabaigoje įregistruotos net 72 įvairios naryste pagrįstos organizacijos bei jų filialai. Kalėdų stebuklo, matyt, tikėjosi ir 47 individualių įmonių, 63 viešųjų įstaigų bei jų filialų steigėjai. Per Kalėdas gausiai užderėjo ir mažųjų bendrijų – net 33. Šių metų gruodį pernykštis rekordas greičiausiai nebus viršytas. Juk nuo mokesčių mažosios bendrijos atleistos tik metams. Tarp privalančių turėti įstatinį kapitalą dažniausiai registruotas minimalus – 10 000 Lt dydžio. Tik 53 įmonės puikuojasi didesne suma, o trijų ji viršija milijoną“.

„Kalėdinukės“ - dažniausiai smulkios įmonės. Net 265 iš jų gali pasigirti turinčios iki penkių darbuotojų. Daugiau pusės šimto dirbančiųjų turi tik 6. O lyderė - šiuo metu 2434 darbuotojus įdarbinusi įmonė.

Daugiausiai per Kalėdų laikotarpį įregistruota įmonių, užsiimančių paslaugų teikimu, antroje vietoje – prekybininkai, trečioje – gamybos įmonės. Jei pažvelgsime į veiklą įdėmiau, rasime, kad nuo Kūčių iki Naujųjų daugiausiai gimė įmonių, užsiimančių kitų, niekur kitur nepriskirtų, narystės organizacijų veikla (35), gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų statyba (31), restoranų ir pagaminto valgio teikimo veikla (20), konsultacine verslo ir kito valdymo veikla (19), krovininiu kelių transportu (18) apskaita, buhalterija ir auditu bei konsultacijomis mokesčių klausimais (14), reklamos agentūrų veikla (14), sporto klubų veikla (14).

Įdomesni pavadinimai

Naujametinis laikotarpis, deja, beveik neatsispindi įregistruotų kompanijų varduose. Kalėdinę tematiką galime įžvelgti nebent pavadinimuose „Vakarų žvaigždė“, „Selenos šviesa“, „Kaimo spindulys“, „Žvelk aukščiau“. Tarp kitų įdomesnių „Lietuvos didžioji kunigaikštystė“, „Laimi visi“, „Baudų administratorius“, „Prasmingo laisvalaikio klubas“, „Vaškinių skulptūrų muziejus“.

Nepaisant to, kad nemažai suaugusių įkandin vaikų šiam laikotarpiui linkę suteikti tam tikrų stebuklingų galių, kompanijos, gimusios Kalėdų švenčių laikotarpiu, sėkme ar „finansine sveikata“ mažai kuo skiriasi nuo įregistruotų kitu laiku. Aštuonioms „kalėdinukėms“ jau paskelbtas bankrotas. Tiesa, galiojančių areštų šiuo metu turi tik 25 įmonės. Viena įmonė jų turi net 12. Daugiau kaip 10 tūkst. litų skolų – 9. Pati didžiausia vienos įmonės skola – sudaro netoli 50 tūkst. litų.

Nepaisant gan nedidelio skolų ir areštų kiekio, tik 96 per Kalėdas atsiradusios įmonės turi aukštą ir vidutinį kreditingumą. Labai žemo kreditingumo yra 86, o nemokios 72 įmonės. Iš kitos pusės 10 per Kalėdas įregistruotų įmonių jau keleri metai pasižymi gerais ekonominiais rodikliais.
Viso per Kalėdų laikotarpį 2008-2012 metais buvo įregistruota 631 įmonė.

Kai kurios geriausiai besijaučiančios „kalėdinukės“

Reg. dataJuridinė formaPavadinimas
2008-12-30UŽDAROJI AKCINĖ BENDROVĖUAB "DEINAVA"
2008-12-29UŽDAROJI AKCINĖ BENDROVĖUAB "AIMPEX"
2008-12-31UŽDAROJI AKCINĖ BENDROVĖUAB "Olego transportas"
2008-12-24UŽDAROJI AKCINĖ BENDROVĖUAB "LT Logic"
2009-12-29UŽDAROJI AKCINĖ BENDROVĖUAB HERMITRANS
2009-12-28UŽDAROJI AKCINĖ BENDROVĖUAB "Westbolt"
2009-12-30UŽDAROJI AKCINĖ BENDROVĖUAB "NORUS"
2009-12-29KOOPERATINĖ BENDROVĖKooperatyvas "Šiaulių aruodas"
2010-12-27AKCINĖ BENDROVĖAB LESTO

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)