Talkšą budins iš miego

Šiaulių miesto simboliu tapusi Geležinė lapė netrukus turės kaimynų, pietinėje Talkšos ežero pakrantėje įsikurs vandens ir sniego atrakcionai. Šiaulių miesto politikai už naują pramogų erdvę rankų iškart nepakėlė. Tačiau, kiek paburnoję, kad atrakcionai gali užgožti skardinę lapę arba trukdys irkluotojams, vis tiek balsavo už.

Šiauliuose ne per daugiausia ekstremalių pramogų, apskritai Lietuvą smarkiai lenkia visi kaimynai. Latvija, kurioje yra gerokai mažiau gyventojų, turi 20 tokių atrakcionų, mūsų šalyje kol kas yra tik penki“, –Etaplius.lt pasakojo vienas iš projekto iniciatorių, Šiauliuose užaugęs Šarūnas Šetikas.

Vandenlečių ir snieglenčių pramogų parkai Lietuvoje pradėjo kurtis prieš dvejus metus. Dabar parkai veikia Vilniuje, Kaune, Druskininkuose, Mažeikiuose ir Svencelėje (Klaipėdos r.). „Pramogų kompleksus Lietuvoje stato skirtingi verslininkai, o pačią sistemą yra sukūrę estai. Nuo tada, kai pirmąkart išbandžiau vandens pramogas, visada išvydęs ežerą įsivaizdavau, kad čia galėtų atsirasti pramogų parkas“, – kalbėjo jaunas verslininkas.

Taps nauju sportu

Vandens ir sniego sporto pramogų komplekso įrengimo kainos prasideda nuo 200 tūkst. litų. Talkšos pakrantėje už panašią sumą kilnojamoje konteinerių konstrukcijoje su terasa įsikurs baras ir persirengimo patalpos.

Atrakcionai bus įrengti panaudojant mobilią, dviejų atramų traukos lynų sistemą. Atramos bus pastatytos beveik 200 metrų atstumu, tarp jų ištemptas lynas. Prie laikiklio bus pritvirtinta traukos virvė su rankena, už kurios laikydamasis žmogus bus traukiamas vandens paviršiumi. Vandens trasoje numatyta įrengti trampliną ir slydimo dėžę.

„Tai analogas, kai tempia kateris. Žmogus vandens paviršiumi tempiamas ant vandenlentės, slidžių ar pripučiamo rato. Vandeniu slystantis žmogus gali šokinėti per kliūtis, daryti triukus arba figūras. Žmogus 200 metrų čiuožia į vieną pusę, daro apsisukimą ir grįžta atgal. Plaukimas yra nepertraukiamas, kol plaukikas nenukrenta į vandenį“, – aiškino Š. Šetikas.

Pasak investuotojų, tokios atrakcijos valanda kainuotų apie 100 litų, vienu metu gali plaukioti trys žmonės. Vienas žmogus, priklausomai nuo fizinio pasirengimo, pajėgus plaukioti vidutiniškai apie 30 minučių.

Kaina neatbaidys?

Buvo numatyta, kad Šiauliuose vandens pramogų kompleksas turėtų pradėti veikti gegužę–birželį. „Buvo iškilę nedidelių finansinių sunkumų, bet tikimės, kad spėsime pasiruošti šiam sezonui“, – prognozavo verslininkas.

Paklaustas, ar nesibaimina, kad didelės pramogų kainos atbaidys ekstremalus Š. Šetikas svarstė, kad veikiausiai pirmasis sezonas nebus itin pelningas. „Planuojama, kad Lietuvoje šis sportas pasieks „piką“ ne šį, o dar kitą sezoną, kai žmonės daugiau sužinos apie tokias pramogas, – kalbėjo Etaplius.lt pašnekovas. – Lenkijoje praėjęs vandenlenčių sezonas buvo rekordinis ir su kaupu pranoko atrakcionų savininkų lūkesčius, ten žmonių susidomėjimas didžiulis.“