Žuvis – pagrindinis meniu patiekalas, bet kaip ją išsirinkti? Dažnai nepavykus rasti šviežios žuvies, ji keičiama kitais maisto produktais.

Šviežios žuvies prekyba visoje Lietuvoje užsiimantis Rolandas Ivanauskas „Savaitraštį Kaunui“ patikino, kad šviežios žuvies Kaune nusipirkti tikrai įmanoma.

- Daugelis mano, kad pirkti šviežią žuvį turguje nesaugu. Kodėl taip galvojama?

- Galiu užtikrinti, kad tai – mitas, neturintis jokio pagrindo. Šviežia žuvimi prekiaujame ne pirmus metus, ją vežame 2 kartus per savaitę: paprastai antradieniais ir penktadieniais. Antradieniais vežtos žuvies iki penktadienio dažnai nebelieka – viską išparduodame.

Antradienį anksti ryte į prekybos vietą atvežta žuvis yra sugauta pirmadienį vakare, anksčiausiai – sekmadienį vakare. Ją išprekiaujame iki ketvirtadienio. Šviežios žuvies prekybai nustatytas galiojimo terminas – 7 dienos. Ilgiau šviežia žuvis pas mus neužsibūna. Pridursiu, kad nuolat tobulėja ir šviežios žuvies laikymo sąlygos, todėl žuvis tikrai nespėja pasenti.

- Kokių rūšių šviežios žuvies turite? Kur jos pagautos?

- Prekiaujame jūrine ir gėlavandene žuvimi. Žuvys, pagautos Baltijos jūroje – menkės, plekšnės, strimelės, starkiai, ešeriai. Gauname žuvį (karšius, kuojas, lydekas, starkius) iš Kuršių mariose gaudančių žvejų. Turime tiekėjus, atvežančius Lenkijoje užaugintus upėtakius, natūraliai augintus ungurius iš Danijos ir Vokietijos. Turime šviežių jūros gėrybių, jas gauname iš Viduržemio jūros. Tai – midijos, austrės, dorados, vilkešeriai, kurios taip pat keliauja dėžėse su ledu.

- Kokį kelią nukeliauja žuvis, kol atsiduria ant jūsų prekybininko stalo: kiek laiko vežamos, kokioje temperatūroje, per kiek dienų atkeliauja žuvys į jūsų turgų?

- Žvejų laivais Baltijos jūroje sugauta žuvis yra iškart dedama į ledo pripildytas dėžes, vėliau jos perkeliamos į specialius transportavimo konteinerius, turinčius šaldymo įrangą.

Visą laiką, kol pasiekia mus, transportuojama žuvis laikoma ne aukštesnėje nei 5 °C temperatūroje. Atvykusi iki mūsų sandėliavimo patalpų, žuvis iškart perkeliama į 3 °C temperatūrą palaikančius specialius šaldytuvus, skirtus laikyti šviežiai žuviai.

Pirmadienį popiet Baltijos jūroje sugauta žuvis antradienį anksti ryte jau būna ant mūsų prekystalio Kaune. Žuvis ir jūros gėrybės, kurias gauname iš Viduržemio jūros, laikantis specialių reikalavimų taip pat keliauja dėžėse su ledais. Kai kurių Viduržemio jūros valytų žuvų galiojimo terminas yra ilgesnis – 10 ar net 12 d.

Pirmiausia reikia žiūrėti į išvaizdą ir kvapą: šviežios žuvies akys skaidrios, neįdubusios ir nepabalusios.

- Kaip atskirti, ar žuvis šviežiai pagauta?

- Pirmiausia reikia žiūrėti į išvaizdą ir kvapą: šviežios žuvies akys skaidrios, neįdubusios ir nepabalusios. Atkreipkite dėmesį į žuvies žiaunas – jos būna raudonos spalvos. Dar vienas esminių šviežios žuvies požymių – paspaudus žuvį, jos oda išlieka kieta.

Jei paspaudus ji įdumba ir neatsistato, vadinasi, žuvis yra pastovėjusi ir jos galiojimo laikotarpis pasibaigęs. Jūros gėrybes reikia vertinti šiek tiek kitaip. Bendra visų šviežių žuvų taisyklė – kvapas ir išvaizda.

- Ar patartumėte žuvį pirktą jau išvalytą?

- Be abejo, geriau pirkti išvalytą arba išskrostą žuvį: ją patogiau vežti, jos galiojimas yra ilgesnis. Žinoma, kainos atžvilgiu tokia žuvis yra brangesnė. Ne visą žuvį tiekėjai skrodžia, mes prekiaujame tokia, kokią gauname. Pavyzdžiui, Viduržemio jūros žuvį gauname išskrostą.

- Ar šaldyta žuvis yra blogesnės kokybės nei šviežia?

- Ne, šaldytos žuvies kokybė nėra blogesnė nei šviežios. Kaip mėsos ar daržovių, žuvies maistinės vertybės lieka ir šaldytoje žuvyje. Šaldymas patogu, tokią žuvį galima ilgiau naudoti. Nebijokite to daryti.

Šaldyta žuvis

- Dažnai nusipirkus šaldytą žuvį, ji šiek tiek atšyla, kol parsinešame namo. Vakare ją dedame į šaldymo kamerą. Ar tai blogai?

- Atšildymas gali skirtis. Jei įsigijus šaldytą žuvį ją laikote šiltai labai trumpai (valandą ar kelias), ji nespėja atšilti, tada tokią žuvį dar galima dėti į šaldiklį. Jei šaldyta žuvis visiškai atšyla, jos nerekomenduojama vėl užšaldyti.

Namų sąlygomis nepavyks to padaryti, žuvies galiojimas ir maistinės savybės pasikeis. Pramoniniu būdu žuvis šaldoma esant – 30 °C temperatūrai, naudojant specialią technologiją. Nusipirkę šaldytą žuvį, ją suvartokite iškart arba kuo greičiau dėkite į šaldymo kamerą, kad ji nespėtų atšilti.

- Kaip reikia valyti žuvį? Kaip greitai išvalius ją apdoroti termiškai: virti ar kepti?

- Vasarą dažnai susiduriu su žmonėmis, kurie į šviežios žuvies apdorojimą žiūri keistai: karštą dieną nusiperka žuvį, supakuotą maišelyje, 3–5 val. vežiojasi automobilyje, kol grįžta namo. Po to nustemba, kad žuvis sugedusi.

Kartais nepatenkinti žmonės reiškia pretenzijas, kad pardavėme nešviežią žuvį. Reikia atsiminti, kad žuvis karštą dieną genda labai greitai, todėl nusipirkus šviežią žuvį reikia ją kuo skubiau, t. y. per 1 val., padėti vėsiai arba ruošti.

- Dažnai tenka matyti, kad žuvis kepama keletą minučių. Teko girdėti, kad žuvį reikia gaminti 10–15 min. aukštoje temperatūroje. Gal yra taisyklės, kaip termiškai apdoroti žuvį? Kiek minučių ją kepti ar virti?

- Rekomendacijų ar taisyklių, kaip gaminti, mes neduodame. Lietuvoje lašišą lietuviai mėgsta visiškai iškepti, o Skandinavijos šalyse ji valgoma mažai kepta, kitaip sakant, pusiau žalia. Manau, tai priklauso nuo kultūros: šiaurės kraštuose žmonės valgo mažiau termiškai apdorotą žuvį, pietų – labiau termiškai apdorotą.

Aš taip pat dažnai gaminu ir valgau žuvį. Mano propaguojamas būdas – natūraliai kepta žuvis folijoje ant grotelių. Taip kepti tinka praktiškai bet kokią žuvį: lašišą, sterką, ešerį, doradą, vilkešerį, skumbrę ir t. t. Žuvis kepa savo sultyse, nereikia dėti jokių riebalų. Virta žuvis – skanu ir sveika. Virti tinka jūros lydeką, starkį ir daugelį kitų.

- Ar žmonės Lietuvoje mėgsta žuvį?

- Žuvis yra brangi, bet ne visi tai supranta. Galbūt nuo sovietinių laikų dar išlikęs įprotis žuvį laikyti prastesniu ir pigesniu maistu už mėsą. Nereikia žuvies kainos lyginti su šlapios dešros kaina, nes tai – netolygūs produktai.

Pasaulyje žuvies ištekliai stipriai mažėja, todėl natūraliai pagauta žuvis yra vertingas produktas, kuris negali kainuoti pigiai. Kasmet išnyksta daug žuvų rūšių, todėl žuvies kaina nuolat kyla, ji ateityje tik brangs. Lietuvoje žuvį žmonės tikrai mėgsta, jos suvartojimo kiekiai auga.