Vienas dabar jau iširusios „VP Grupės“ įkūrėjų ir akcininkų, verslininkas Ignas Staškevičius mano, kad dažnai verslininkai atostogauja mažiau nei numatyta įstatymuose.

„Jeigu kalbėtume apie verslininkus, tai jie yra truputį kitokia žmonių kategorija. Dažnai jie yra patys sau darbdaviai. Todėl, remdamasis asmenine patirtimi ir stebėjimais, galiu pasakyti, kad dažnai verslininkai atostogauja mažiau nei nustatytos keturios savaitės per metus. Tik tiek, kad pats jų darbo pobūdis yra kitoks. Verslininkas dažnai gali sau leisti lankstesnį grafiką arba pasiimti porą dienų atostogų, prasitęsti savaitgalį arba trumpas atostogas prijungti prie šventinių dienų“, – DELFI komentavo jis.

Verslininko nuomone, kažkokius apibendrinimus apie atostogų trukmę sunku daryti, nes net jo paties gyvenime yra buvę skirtingų etapų.

„Kaip yra iš tikrųjų niekas nežino, nes yra labai skirtingai. Ir man gyvenime yra buvę įvairių etapų. Buvo tokių metų, kai labai daug dirbdavau: ir savaitgaliais, ir be atostogų. Tačiau buvo metų, kai darbų buvo mažiau ir pareigos ne tokios atsakingos. Tada netgi jei ir eini į darbą, jis nėra toks intensyvus, kaip kitais etapais. Be abejo, jaunystėje yra vienaip, brandžiame amžiuje – kitaip“, – kalbėjo I. Staškevičius.

Taip pat, anot jo, verslininko atostogos yra kitokios dar ir dėl to, kad jis negali išvažiuoti ir visko pamiršti – nuo reikalų atitrūkti neįmanoma.

Ignas Staškevičius
„Be abejo, visuomenėje yra įsivaizdavimas, kad verslininkai yra ponai ir jiems bepigu. Matyt, neatsitiktinai ne kiekvienas gali ar nori būti verslininku, todėl kad tai yra didelė atsakomybė. Ir netgi jeigu išeini atostogų ar išvažiuoji iš Lietuvos, vis tiek neįmanoma atitrūkti nuo reikalų, atsakomybė persekioja ir atostogaujant. Verslininkas yra atsakingas ir už savo verslą, ir už savo klientus, partnerius“, – kalbėjo I. Staškevičius.

Pasiteiravus, ar jam pavyksta paatostogauti keturias savaites per metus, pašnekovas sakė: „Na, per daug skųstis negaliu. Bent pastaraisiais metais man susidaro keturios savaitės per metus, bet anksčiau yra buvę, kad neturėdavau tiek atostogų. Nesu turėjęs ir ilgų pusmetinių ar metinių atostogų, kaip daro žmonės užsienyje“.

Tarptautinio Vilniaus maratono iniciatorius I. Staškevičius sakė turintis dviejų rūšių atostogas: vienos Lietuvoje su šeima, o kitos – su draugais užsienyje. Dažniausiai kompanija vyksta sportuoti, kopti į kalnus arba lankyti nematytas šalis.

„Tai yra mano pomėgiai. Aišku, galbūt jie su amžiumi šiek tiek keičiasi, bet tokių atostogų, kad išvažiuočiau dviem-trim savaitėms ir gulėčiau pajūryje, nesu turėjęs. Nors teko kalbėti su vienu partneriu iš Vokietijos, jis sakė neįsivaizduojantis, kaip mes pailsime per savaitę. Jis atostogauja keturias savaites: pirmąsias dvi nusiteikia ilsėtis, per trečią-ketvirtą pailsi. Matyt, dalis tiesos tame yra. Mano manymu, svarbu, kad žmogus, kiek įmanoma, galėtų rinktis ir jaustų, kas jam patinka ir kas jį daro laimingesnį“, – kalbėjo verslininkas.

Geriausios atostogos – kai niekas neskambina

Pieno perdirbimo bendrovės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa laikosi griežtos nuomonės dėl atostogų – per metus būtina išnaudoti viską, kas priklauso pagal įstatymą.

Dalius Trumpa
„Aš manau, kad atostogauti yra svarbu. Mūsų įmonėje yra taisyklė, kad skyrių vadovai atsako už tai, jog visi žmonės kiekvienais metais pasinaudotų jiems priklausančiomis atostogomis ir nesikauptų atostogų rezervas. Tokios politikos laikomės dėl dviejų priežasčių: pirmiausiai, manome, kad žmogui privalu pakeisti aplinką ir atitrūkti nuo darbų, nes grįžęs po atostogų ir pats jauti, ir matosi iš žmonių, kad yra kitokia energijos įkrova. O antra priežastis yra ta, kad kai susikaupia labai daug atostogų, prasideda problemos su kompensacijomis ir įmonei po kelerių metų tampa skausminga finansiškai jas išmokėti“, – DELFI komentavo jis.

Verslininkas pasakoja dažniausiai atostogaujantis su šeima: maždaug pusę numatytų atostogų išvyksta į kelionę užsienyje, o likusias atostogas leidžia sodyboje.

„Kokybiškas poilsis yra tada, kai aš išeinu atostogų ir jų metu niekas iš darbuotojų neskambina kažko pasiklausti. Paskutiniu metu nebeatsimenu, kada skambino. Tiesiog įsivedėme taisyklę, kad geras tonas yra susitvarkyti su pareigomis ir netrukdyti atostogauti išėjusio žmogaus“, – sakė jis.

D. Trumpos nuomone, dviejų savaičių atostogos yra minimalus planas, geriausia, kai poilsis trunka tris savaites.

Viskas priklauso nuo pomėgių

Viktoras Butkus
Vienas iš biotechnologijų kompanijos „Fermentas“ įkūrėjų ir buvęs jos vadovas, sėkmingai pardavęs verslą, profesorius Viktoras Butkus sakė šiuo metu atostogaujantis Lietuvoje.

„Atostogauju namuose ir savo sodyboje. Man jos (atostogos – DELFI) yra labai kokybiškos“, – DELFI sakė jis.

Pašnekovas pripažino, jog apibendrinti, kaip atostogauja verslininkai – sunku.

„Aš turiu dešimtis draugų ir jie visi pasirenka skirtingiausias atostogas: kam plaukioti, kam į kalnus lipti, kam nardyti, kam darže kapstytis. Žmonės atostogas pritaiko savo pomėgiams realizuoti, nes kai dirbi, tai dirbi“, – teigė V. Butkus.

Pasiteiravus, ar didelius verslus valdantiems žmonėms išeina per metus paatostogauti keturias savaites, jis atsakė: „Tai priklauso nuo verslo brandumo: vieni ištaiko, kiti – ne“.

Šiuo metu Lietuvos Darbo kodeksas nustato, kad dirbantieji pagal darbo sutartis turi teisę per metus gauti 28 kalendorines dienas mokamų atostogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)