Per mėnesį bendrajam vartotojų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo transporto prekių ir paslaugų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų, drabužių ir avalynės kainų sumažėjimas bei maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų padidėjimas.

Vartojimo prekių kainos per minėtą laikotarpį sumažėjo 0,1, paslaugų kainos – 0,2 procento.

Lapkričio mėn., palyginti su spalio mėn., iš transporto prekių ir paslaugų daugiausia atpigo keleivinio oro transporto paslaugos – 4,5 procento, benzinas – 2,6, dyzeliniai degalai – 1,8, ir nenauji lengvieji automobiliai – 0,4 procento.

Per tą patį laikotarpį iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų daugiausia – 2 procentais – atpigo būsto nuomos mokesčiai, 1,1 – šilumos energija, 0,6 – kietasis kuras, 0,4 procento – suskystintos dujos maistui gaminti.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui įtaką darė po 0,5 procento sumažėjusios drabužių ir avalynės kainos. Avalynės taisymas pabrango 0,6 procento.

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia – 7,4 procento – pabrango šviežios daržovės, 1,2 – pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 0,6 – vaisiai ir uogos, 0,4 procento – mėsa ir jos produktai, o atpigo kava, arbatžolės, kakava – 2,9, mineraliniai vandenys, gaivieji gėrimai ir sultys – 0,8 procento. Iš vaisių ir uogų daugiausia – 19,3 procento – pabrango vynuogės, 3,9 – kriaušės, 1,4 procento – obuoliai, o labiausiai atpigo citrusų vaisiai – 10,4, bananai – 1,6 procento.

Lapkričio mėn. metinė infliacija sudarė 2,8 procento. Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, transporto prekių ir paslaugų, alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių, drabužių ir avalynės pabrangimas bei ryšių prekių ir paslaugų atpigimas.

Vartojimo prekės per metus pabrango 2,7, o paslaugos – 2,8 procento.

Anot banko „Finasta“ vyriausiosios ekonomistės Rūtos Medaiskytės, „2012 metų vidutinė metinė infliacija turėtų siekti 3,1 proc. – t.y. bus mažesnė palyginti su 4,1 proc. augimu 2011 metais. Nors kuro kainos šiemet Lietuvoje ir pasiekė iki šiol nematytą lygį, infliacija, kaip ir ekonomikos augimas, buvo mažesni. Kitąmet prognozuojama BVP plėtra taip pat bus gana nuosaiki, o vidutinė metinė infliacija gali sulėtėti iki 2,3 proc.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)