„Tačiau degalai šiemet kainuos vidutiniškai brangiau nei praėjusias metais, kylant pasaulinėms naftos kainomis ir silpstant eurui“, – ne tokia džiugia prognoze taip pat pasidalino jis.

Antradienį ekonomistas Vilniuje pristatė atnaujintą Lietuvos makroekonomikos rodiklių prognozę ir apžvelgė svarbiausius pasaulio ekonomikos pokyčius.

G. Nausėda pranešė, kad SEB nepakeitė Lietuvos bendrojo vidaus produkto augimo prognozių: 2017 metais – 2,5 proc., 2018 metais – 3 proc.

„Nuosaikus eksporto augimas į tradicines rinkas, tolesnis namų ūkių didėjimas ir investicijų suaktyvėjimas – trys BVP plėtros spartėjimo prielaidos“, – susirinkusiesiems sakė jis.

G. Nausėda sakė, kad 2017 metais bus didesnė infliacija. SEB prognozuoja, kad šiemet ji sieks 2,5 proc., o 2018 metais – 2,4 proc.

„Degalai bus vidutiniškai 10 proc. brangesni. Mūsų skaičiavimais, vien sprendimas nuo kovo pakelti alkoholio akcizo tarifus padidins infliaciją 1 proc. punktu“ – kalbėjo ekonomistas.

Vidutinis darbo užmokestis 2017 metais didės 6 proc., tiek pat ir 2018 metais, prognozuoja SEB.

„Minimalus mėnesinis atlyginimas šiemet nedidės, bet prie šio klausimo valdžia greičiausiai sugrįš 2018 metais“, – svarstė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, jog „Sodros“ duomenis rodo, kad atlyginimų augimas vyksta – per metus iš žemiausios (iki 400 eurų per mėnesį gaunančios) klasės pasitraukė 72 tūkst. žmonių, o tiek gyvena Alytuje.

„32 tūkst. gyventojų padidėjo klasėje, kuri gauna nuo 1 iki 2 tūkst. eurų, o tai jau yra vidurinioji klasė ir tai džiugina“, – sakė G. Nausėda.

„Sodros“ duomenimis, nuo 1 iki 2 tūkst. eurų 2016 metų lapkritį uždirbo beveik 188 tūkst. žmonių.

Sunkiai prognozuojamas D. Trumpas

Kalbėdamas apie pasaulio ekonomiką, G. Nausėda teigė, kad ekonomistai labai atidžiai seka naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo socialinio tinklo „Twitter“ paskyrą.

„Matau tik vieną teigiamą dalyką – D. Trumpas yra labai nuoširdus žmogus. Panašu, kad viską, ką jis žadėjo, jis ir nusiteikęs iš tikro įgyvendinti“, – sakė jis.

Tačiau ekonomistas pridūrė, kad prekybos karuose, kuriuos gali pradėti D. Trumpas, laimėtojų nebūna.

„Jo tikslas – 4–5 proc. JAV ekonomikos plėtra kitų šalių sąskaita yra sunkiai įgyvendinama“, – tvirtino G. Nausėda.

Kalbėdamas apie Europos aktualijas, jis pastebėjo, kad labai teigiamai vertina Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May neseniai pasakytą kalbą apie tai, kaip ji įsivaizduoja „Brexit“ eigą.

„Rusijos situacija šiandien atrodo labai neapibrėžta – jos laukia ilgas lėto augimo laikotarpis“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jis pridūrė, jog iš esmės pritaria buvusio finansų ministro Aleksejaus Kudrino pranešimui, neseniai perskaitytam Maskvoje vykusiame Gaidaro forume, kuriame jis pabrėžė, kad pagrindinės Rusijos problemos yra struktūrinės ir institucinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)