Skaitytojai nepatenkinti

Ne vienas ir ne kartą skundėsi, kad iš giminaičių gavęs dovanėlę Kalėdų proga atsiimdamas ją pašte dar turėjęs primokėti. Tarkim, ponas Arvydas aiškino, jog gruodžio pabaigoje iš neseniai surastų giminaičių JAV gavo kalėdinę dovanėlę – du puodelius ir pakelį kavos. Siunta buvo įvertinta 68 JAV doleriais (apie 174 Lt). Prieš atsiimant dovaną iš jo buvo paprašyta susimokėti 51,25 Lt.

Kita mūsų skaitytoja – Kristina iš Kauno – pasakojo, jog internetinėje parduotuvėje pirkusi dovaną kitam žmogui. Siuntinio vertė buvo 50 JAV dolerių (apie 130 Lt). Siuntinys keliavo iš Kinijos. Tačiau muitinė siuntinį sulaikė ir apmokestino. Skaitytoja stebisi, kodėl taip atsitiko, jeigu, anot jos, muitinė skelbia, jog „dovanos niekaip neapmokestinamos, jei jų vertė neviršija 160 Lt ir tarp jų nėra akcizinių prekių (tabako gaminių, alkoholinių gėrimų ir kitų prekių, kurių sudėtyje yra etilo alkoholio“.

Su muito mokesčiu ar be jo?

Muitinės departamento atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė priminė, jog visos į Lietuvą paštu ateinančios siuntos yra skirstomos į neapmokestinamas ir apmokestinamas muitais bei mokesčiais. Mokesčius apmokestinamoms pašto siuntoms apskaičiuoja Pašto posto muitinės pareigūnai, dirbantys Pašto skirstymo departamente. Kartu su siunta paštas jiems taip pat pateikia visus reikiamus dokumentus arba leidimus, jeigu jie yra reikalingi, pagal kuriuos apskaičiuojami mokesčiai.

2011 m. Vilniaus teritorinės muitinės pašto poste buvo apmokestinta apie 57 proc. atkeliavusių pašto siuntų. Tiesa, reikia pabrėžti, kad jokiais muitinės mokesčiais neapmokestinamos siuntos siunčiamos šalies viduje arba Europos Ekonominei Bendrijai priklausančiose šalyse. Tačiau mokesčių galima tikėtis gaunant iš kitų, vadinamųjų trečiųjų šalių, siunčiamas siuntas, taip pat ir internetinėse parduotuvėse įsigyjamas prekes.

Siuntos iš trečiųjų šalių

Anot pašnekovės, muitinė neretai sulaukia klausimų iš gavėjų, kodėl siunta, kito asmens siųsta kaip dovana, buvo apmokestinta. „Primename, kad iš trečiųjų šalių (ne Europos Sąjungos šalių narių) fizinių asmenų fiziniams asmenims neatlygintinai atsiunčiamos siuntos (dovanos), kurių savoji vertė ne didesnė kaip 150 eurų, neapmokestinamos importo muitais. Tačiau importo PVM neapmokestinamos nekomercinio pobūdžio siuntos, kurių bendra vertė neviršija 160 Lt (jei siuntinyje nėra prekių, kurios pagal Lietuvos Respublikos akcizų įstatymą yra akcizų objektas)“, – sakė ji.

Jeigu dovanų vertė didesnė nei 160 Lt, bet ne didesnė kaip 150 eurų, mokėti reikės 21 proc. importo PVM. Jeigu dovanų vertė didesnė kaip 150 eurų, bet ne didesnė kaip 700 eurų, mokėti reikės 21 proc. importo PVM ir ne didesnį kaip 2,5 proc. lengvatinį muitą. Konkretus pavyzdys: dovana – vaizdo kamera už 300 eurų; įprastinis jai taikomas muito tarifas – 4,9 proc., taigi reikėtų mokėti importo PVM ir 2,5 proc. lengvatinį muitą. Kitas pavyzdys: dovana – 500 eurų vertės kompiuteris; už jį mokėti reikėtų tik 21 proc. PVM, kadangi įprastinis muito tarifas kompiuteriams yra 0 proc.
Nekomercinio pobūdžio siuntomis laikomos siuntos, jeigu jos nėra reguliariai siunčiamos; susideda tik iš gavėjo ar jo šeimos asmeniniam vartojimui skirtų daiktų, nei savo pobūdžiu, nei kiekiu nepanašių į komercinius; yra siuntėjo siunčiamos gavėjui be jokio užmokesčio.

Anksčiau minėtu pono Arvydo atveju siunta buvo apmokestinta todėl, kad viršijo 160 Lt sumą ir dar buvo, matyt, pridėtos Pašto išlaidos deklaruojant siuntą muitinei.

Pasitaiko atvejų, kai siuntos būna sulaikomos. Taip atsitinka tada, kai siunčiamų daiktų (prekių) įvežimui/atsiuntimui į Lietuvą reikalingi atitinkamų institucijų leidimai (į tokių daiktų sąrašą įeina, pavyzdžiui, ginklai, kultūros vertybės, CITES konvencijoje išvardinti augalai ar gaminiai iš augalų, gyvūnų ir pan.) Kol reikalingi leidimai negauti, siuntos sulaikomos. Apie siuntos sulaikymą ir tolesnius veiksmus gavėją informuoja AB „Lietuvos paštas“. Siuntos lieka Pašto skirstymo departamente iki bus pateikti papildomi duomenys ir dokumentai. Tarptautinio greitojo pašto siuntos saugomos 15 dienų, likusios (registruotosios, neregistruotosios) – 30 dienų. Jei per šį laiką Lietuvos pašto deklarantai negauna papildomos informacijos, mokėtini mokesčiai suskaičiuojami pagal muitinės palyginamąsias vertes.

Apie prekes iš interneto

Vis daugiau asmenų prekes įsigyja interneto parduotuvėse. Siuntos, kurias įsigyja juridiniai bei fiziniai asmenys interneto parduotuvėse (pagal katalogą, pirktos aukcione) neapmokestinamos importo muitais, jeigu siuntos vertė neviršija 150 eurų. Importo PVM tokios siuntos neapmokestinamos tuo atveju, jeigu kiekvienos jų muitinė vertė neviršija 75 Lt. Šios lengvatos netaikomos akcizais apmokestinamoms prekėms.

Importo PVM greičiausiai buvo apmokestinta ir Kristinos iš interneto parduotuvės Kinijoje atlygintinai įsigyta (pirkta) prekė (siunta), kadangi jos vertė viršijo 75 Lt. Apmokestinta PVM buvo todėl, kad interneto parduotuvė dovanų nesiunčia, kad ir kaip atsisiuntęs prekę asmuo ją pavadintų. Siunta buvo apmokestinta kaip komercinė siunta.

Jeigu prekes asmuo įsigijo interneto parduotuvėje, muitinei kartu su siunta turi būti pateikiami prekių įsigijimo ir transportavimo (siuntimo) dokumentai, kurie reikalingi importuojamų prekių muitinei vertei nustatyti.

Užsakant prekes internetu būtina, kad interneto parduotuvės atstovas prie siunčiamos siuntos pridėtų sandorį pagrindžiantį dokumentą (sąskaitą, sąskaitą faktūrą ir pan.) Kol negaunami muito tikrinimui reikalingi nurodyti dokumentai, negali būti apskaičiuojami mokesčiai, ir pašto siunta negali būti atiduodama gavėjui.

Dauguma siuntų, atkeliaujančių iš trečiųjų šalių, muitinės deklaracijų formose yra įvardijamos kaip „dovana“. Daugeliu atvejų taip daroma siekiant išvengti mokesčių. Tačiau, muitinės duomenimis, vos keli procentai visų siuntų iš tiesų yra dovanos.

Jeigu nesutinkate

Ką daryti, jeigu siunta atsiimta, mokesčiai sumokėti, o jūs esate tikri, kad buvote neteisingai apmokestinti? Anot mūsų pašnekovės, tokiu atveju reikia kreiptis į Vilniaus teritorinę muitinę ir pateikti oficialų prašymą perskaičiuoti mokesčius, pridedant visų turimų su gauta pašto siunta susijusių dokumentų kopijas. 

Daugiau informacijos apie siuntas bei jų apmokestinimą galima surasti Lietuvos pašto tinklapyje www.post.lt arba Lietuvos muitinės tinklapyje www.cust.lt.