Tokias įžvalgas pateikia įmonių duomenis kaupiančios ir analizuojančios UAB Creditreform Lietuva ekspertai, išanalizavę, kokie verslai kur Lietuvoje populiariausi, rašoma bendrovės pranešime spaudai.

„Niekas nesiginčys, kad daugiausiai Mažeikių gyventojų darbuojasi naftos pramonės sektoriuje, chemijos pramonės karūną dalinasi Kėdainiai ir Jonava, o vienvalde energetikų sostine po Ignalinos AE uždarymo pretenduoja tapti Elektrėnai.

Nustatėme ir daugiau ką nors gaminančių ūkio šakų, kuriose veikiančios įmonės ar netgi viena įmonė vienoje ar kitoje savivaldybėje samdo gausiausią visų rajone dirbančių būrį, – teigia bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, – Bėda tik, jei toks nepakeičiamas maitintojas susidurs su problemomis, nutars iškelti verslą ar bankrutuos, – rajono valdžiai gali kilti nemažai problemų.

Priedo, menka tik vieno ar vos keleto darbdavių siūlomų darbų įvairovė gali dar labiau paskatinti darbingus vietos gyventojus ieškotis pragyvenimo šaltinio už rajono ar visos Lietuvos ribų.“

Vykdydami tyrimą, įmones skaičiavome tik pagal jų registravimo vietą, mat kai kurios stambios įmonės registruotos visai ne ten, kur realiai veikia. Taip pat stengėmės išskirti jų pagrindinę veiklą. Vertindami personalo skaičius, rėmėmės Sodros teikiamais duomenimis. Taip pat darėme prielaidą, kad verslo subjektuose dirba asmenys, gyvenantys šių įmonių registravimo teritorijoje.

Ir rajono, ir Lietuvos maitintojai

Net kas ketvirtas dirbantis Pakruojo rajone yra pasamdytas vietinių įmonių, užsiimančių žemės ūkiu. Viskas logiška, juolab šie kraštai pelnytai giriasi derlingiausiais dirvožemiais Lietuvoje.

Pasak pranešimo, nuo Pakruojo nedaug atsilieka Šiaulių ir Joniškio rajonai, kur žemės ūkio įmonės įdarbinusios šešiolika iš šimto visų dirbančių rajone. Tačiau jei ieškosime šiose savivaldybėse registruotų įmonių Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sudarytame didžiausių mokesčių mokėtojų penkiasdešimtuke, teks nusivilti. Pakruojį jame atstovauja tik dvi žemės ūkio bendrovės, tarp didžiausių mokesčių mokėtojų žemės ūkio sektoriuje užimančios atitinkamai 22 ir 50 vietas.

Maisto pramonė yra Pagėgių rajono dirbančiųjų maitintoja. Būtent maisto produktus gaminančiose įmonėse dirba per 700 darbuotojų iš kiek daugiau nei dviejų tūkstančių visų rajono dirbančiųjų. Tiesa, tas ypatingas darbdavys – tai AB „Vilkyškių pieninė“. Ne be stambių maisto pramonės atstovų pagalbos į trejetuką įsiveržė Plungės ir Rokiškio rajonai, kuriuose beveik kas penktas darbuotojas samdomas įmonių, besiverčiančių maisto produktų gamyba.

Šiose savivaldybėse registruotos tokios žinomos bendrovės kaip „Plungės kooperatinė prekyba“, „Vičiūnai ir partneriai“, „Baltic Food partners“, „Plungės duona“, priklausančios Vičiūnų įmonių grupei, bei Rokiškyje registruota „Rokiškio sūris“. Deja, Pagėgiuose ir Rokiškyje įkurtų įmonių neaptikome daugiausiai mokesčių sumokėjusiųjų TOP50, tačiau čia turime net dvi Plungėje veikiančias įmones.

Gamintojai – svarbiausi maitintojai

Pagal darbuotojų, dirbančių siuvimo pramonėje, koncentraciją siuvėjų sostinės titulą galima būtų skirti Utenos rajonui. Kas aštuntas dirbantysis šiame rajone turi reikalų su siuvimo mašinomis ir audiniais. Vien pusaštunto šimto darbuotojų samdo AB „Utenos trikotažas“. Nedaug nuo Utenos rajono atsilieka Visagino (7) ir Ukmergės (6) savivaldybės.

Gausiausiai darbuotojų, dirbančių su metalų apdirbimu ir mašinų gamyba, turime Alytaus mieste. Čia įsikūrusiose AB „Snaigė“ ir AB mašinų gamykla „Astra“ bei dar keliolikoje smulkesnių įmonių darbuojasi trys iš dešimties samdomų visose rajono įmonėse.

Nuo alytiškių neatsilieka Utenos ir Vilniaus rajono metalo apdirbėjai ir mašinų gamintojai.

O medienos apdirbime visus lenkia Kazlų Rūdos savivaldybė, kurioje beveik 27 darbuotojai iš šimto atlyginimą gauna iš medienos pramonės įmonių. Tiesa, baldų gamyboje lyderė yra Šilutės rajono savivaldybė.

Čia beveik keturiolika darbuotojų iš šimto yra samdomi baldų pramonės atstovų. Įdomu, kad po Šilutės seka vėl tas pat Visaginas, kuriame uždaromą Ignalinos AE darbo rinkoje bando pakeisti nauji verslai. Visagine, baldų gamybos sektoriuje, dirba aštuoni asmenys iš šimto turinčių darbą šio rajono įmonėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)