Knygos „Lietuvos verslo istorija“ redaktorius ir sudarytojas Liudvikas Gadeikis sako, jog tai pernelyg suabsoliutintas požiūris, tačiau kaip tam tikrą simbolį suvokti galime: „McDonald`s“ buvo uždarytas ne kur nors Rusijos gilumoje, kur sanitariniai pažeidimai galėtų būti tikėtini labiau, o Maskvos centre, kur restorano languose atsispindi Kremliaus bokštai.“

Liudvikas Gadeikis
Portalo LRT.lt pašnekovas sako, kad diktatūrinės ideologijos apskritai teikia didelę reikšmę simboliniams žingsniams: „Prisimenu savo jaunystę, kai 1972-aisiais direktorius liepdavo nedėvėti džinsų. Provincijos mokyklėlėje tuomet net tokio žodžio niekas nežinojo, bet jau reikėjo su džinsais kovoti. Tuomet tai buvo laisvės, nesuvaržytos elgsenos simbolis. Kai pasirodė laisvės ir kapitalistinio gyvenimo būdo apraiškų, „McDonald`s“ buvo kaip vienas tokių“.

Pašnekovas nemano, jog Rusijoje po kelių „McDonald`s“ restoranų uždarymo nebeliko kapitalizmo, tačiau jį būtų galima laikyti valdomu. „Jie kuria savo originalųjį kapitalizmą tiems, kuriems galima, apribojant tiems, kuriems negalima“, – aiškina L. Gadeikis.

Tačiau čia pat priduria, kad Rusija veikiausiai neketina visam laikui išvyti šio tinklo dėl konkurencijos. „Manau, tai tiesiog ideologinis parodymas, kad jie taip pat gali imtis atsakomųjų veiksmų“, – svarsto knygos „Lietuvos verslo“ istorija redaktorius ir sudarytojas.

Linas Kojala
Savo ruožtu Rytų Europos studijų centro analitikas Linas Kojala teigia, jog kapitalizmas Rusijoje visuomet buvo kontroliuojamas, o valstybės įtaka, ypač valdžią perėmus Vladimirui Putinui, smarkiai išaugo. Politologo manymu, „McDonald`s“ tinklo uždarymas naudojamas ir propagandos tikslais.

„Tai simbolinis ženklas, kurio turbūt negalėtume vertinti platesnėje ekonominėje perspektyvoje. Dabartiniai procesai ir konfliktas Ukrainoje, kuris supriešino Rusiją su Vakarais, pirmiausia Jungtinėmis Amerikos Valstijomis (JAV), iš abiejų pusių lėmė tam tikras sankcijas, ir šis žingsnis, ko gero, pirmiausia skirtas Vakarų žiniasklaidai, parodant, kad Rusija nesitaikstys su į ją nukreiptomis priemonėmis ir imsis atsakomųjų veiksmų“, – LRT.lt kalbėjo L. Kojala.