Kaip paaiškino finansų ministras Rimantas Šadžius, VMI apie kiekvieną fizinį ar juridinį asmenį turės gauti tris skaičius.

Pirmasis – bendra metinė apyvarta, jei ji siekia 15 tūkst. eurų ir daugiau.

Antrasis – sąskaitos likutis kiekvienų metų gruodžio 31 dieną, jei jis siekia 5 tūkst. eurų ir daugiau.

Trečiasis – skoliniai įsipareigojimai, palūkanas, draudimo įmokas ir kt.

Kada gaus

Duomenis apie bendrą metinę apyvartą VMI pirmą kartą gaus 2018 metais. Ši informacija apims visą 2017 metų laikotarpį.

2016 metų gruodžio 31 dienos sąskaitos likutį VMI sužinos jau 2017 metais. Šią informaciją bankai, kredito unijos ir kiti finansų rinkos dalyviai VMI turės pateikti iki 2017 metų birželio 1 dienos.

VMI duomenimis, pajamas, viršijančias 15 tūkst. eurų ribą, Lietuvoje 2014 metais gavo apie 9 proc. gyventojų. 11 proc. visų indėlininkų – rezidentų ir nerezidentų – komercinių bankų sąskaitose pernai birželio pabaigoje turėjo daugiau nei po 5 tūkst. eurų.

Šiuose indėliuose laikomi pinigai sudaro 65 proc. visų bankuose esamų indėlių bendros sumos.

Kam to reikia

Mokesčių administravimo įstatymo pataisas, kuriose numatyta VMI teikti informaciją apie gyventojų sąskaitas, Seimas priėmė 2015 metų birželį.

Tuomet aiškinamajame rašte nurodyta, kad jų tikslas – efektyvesnis mokesčių administravimas, kova su mokesčių vengimu ir nesąžiningais asmenimis, kurie bando „nepagrįstą praturtėjimą pagrįsti akivaizdžiai fiktyviais dokumentais“.

Privatumo klausimas

Finansų ministerija tvirtina, kad VMI bus teikiami tik apibendrinti skaičiai už metus, o ne sąskaitų išklotinės.

„Sąskaitos išklotinės bus pareikalauta tik tuo atveju, jei oficialiai, kaip ir dabar, bus pradėtas mokestinis tyrimas. Taigi šiuo požiūriu niekas nesikeičia. Be to, dalis duomenų, kurie bus teikiami, įgyvendinant Mokesčių administravimo įstatymo nuostatas, pasiekia mokesčių administratorių jau ir dabar bei panaudojami, apskaičiuojant gyventojams suteiktas pajamų mokesčio lengvatas“, ‒ ministerijos pranešime žiniasklaidai cituojamas R. Šadžius.

Taip pat teigiama, kad VMI pateikti duomenys bus saugūs ir tretiesiems asmenims nepaklius, nes ji turi reikiamo standarto saugumo sertifikatą, kuris patvirtina, kad informacijos saugumas institucijoje yra užtikrinamas tinkamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)