Vidaus reikalų ministrė Amber Rudd teigė, kad imigrantai iš Britanijos piliečių atima darbus, o jos kolega, Tarptautinės prekybos ministras Liam‘as Fox‘as sakė, kad kai kurie imigrantai „atvyksta, norėdami išnaudoti šalies turtus, nors nieko naudingo šaliai nepadaro“.

Tiesa, pati ministrė pirmininkė Theresa May teigė, kad britai yra išstumiami iš darbo dėl į šalį atvykusių jokių įgūdžių neturinčių imigrantų.

Tačiau naujienų portalas independent.co.uk paskelbė devynias diagramas, kurias JK politikai, panašu, pamiršo.

Imigracijos skaičiai

Imigrantų Jungtinėje Karalystėje yra daug ir tai yra nenuginčijamas faktas. Tiksliai, pagal naujausius oficialius statistinius duomenis, iš visų JK 31.6 milijonų darbuotojų, 5.4 milijonai jų yra iš užsienio atvykę imigrantai – jie sudaro viso 17 proc. JK darbo jėgos.

Imigrantų darbuotojų šalyje daugėja, o nuo 2000 metų, kai imigrantai sudarė 8 proc. visos JK darbo jėgos, jų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai.

Iš Europos Sąjungos (ES) atvykę imigrantai dirba daugiau nei JK piliečiai – iš visų ES imigrantų net 80 proc. jų dirba.

Šie duomenys visiškai prieštarauja paplitusiam nusistatymui, jog Europos piliečiai neprisideda prie JK ekonomikos.

Negana to, JK piliečių darbingumas taip pat kyla, o tai vėlgi paneigia įsitikinimą, kad imigrantai iš britų „atima darbus“.

Pramonės sektoriai

Bendri imigracijos skaičiai neatskleidžia fakto, kad imigrantai yra svarbesni vieniems ekonomikos sektoriams, nei kitiems. Pavyzdžiui, imigrantų darbas yra stipriai vertinamas žemės ūkyje, informacinių technologijų, maisto apdorojimo ir statybų sektoriuose.

Imigracijos mažinimas šalyje gali stipriai pakenkti šioms industrijoms.

Pavyzdžiui, 12 proc. visų 2.1 milijono JK statybų sektoriuje dirbančių asmenų yra užsieniečiai.

Statybų organizacijos perspėjo, kad jų darbas gali strigti ir silpnėti, jeigu jie praras kvalifikuotus darbuotojus, atvykusius iš kitų Europos šalių.

Sveikatos paslaugos

Oficialiais 2015 metų duomenimis, iš 1.22 milijonų medicinos darbuotojų maždaug 19 proc. – 235 tūkst. – yra ne JK piliečiai.

30 proc. JK daktarų nėra britų kilmės, o seselių – 21 proc.

Pasak tyrimų centro IPPR, Jungtinės Karalystės NHS sistema be imigrantų sugriūtų.

Studentai

Kasmet iš maždaug 200 pasaulio šalių pusė milijono studentų atvyksta studijuoti į Jungtinę Karalystę. Be to, dar papildomi 600 tūkst. į šalį atvyksta mokytis anglų kalbos.

Propagavimo grupė „ExEdUK“ apskaičiavo, kad užsienio studentai į JK ekonomiką įneša apie 11.8 milijardus svarų.

Universitetai, kurie kasmet iš užsienio studentų gauna apie 5 milijardus svarų, perspėjo, kad jų finansinė padėtis gali smarkiai suprastėti, jeigu bus ribojamas užsienio piliečių atvykimas į šalį.

Darbo atlyginimas

Nors anksčiau skelbtų tyrimų duomenimis, žemos kvalifikacijos imigrantai neigiamai paveikia darbo užmokestį JK, tačiau tyrėjas Jonathan‘as Wadsworth‘as tikina, kad tarp imigrantų kvalifikacijos ir JK darbo atlyginimo jokio ryšio nėra.

Be to, šią vasarą atlikto tyrimo duomenimis, jeigu neigiamas poveikis ir yra, jis toks mažas, kad yra beveik nepastebimas dėl po ekonominės krizės ir taip mažėjusio darbo atlyginimo.

Viešieji finansai

Biudžeto atsakomybės tarnybos (angl. Office for Budget Responsibility) apskaičiavimais, žema kasmetinė neto imigracija (apie 105 tūkst. per metus) sumažintų BVP augimą šalyje, sumažintų mokesčių pajamas bei padidintų valstybės skolą – per 50 metų valstybės skolos ir BVP santykis pakiltų virš 100 proc.

Aukšta neto imigracija (224 tūkst. per metus) sustiprintų viešuosius finansus, o iki 2065 metų valstybės skolos ir BVP santykis siektų maždaug 70 proc.

Vidutiniškai, jeigu neto imigracija būtų apie 165 tūkst. per metus, valstybės skola sudarytų apie 85 proc. BVP.

Šis Biudžeto atsakomybės tarnybos modelis buvo sukurtas pagal tyrimą, kuriame buvo teigiama, jog bendras imigrantų į JK amžius yra jaunesnis negu vietinių gyventojų, todėl yra labiau tikėtina, kad imigrantai eis dirbti ir mokės mokesčius, o ne prašys valstybinių pašalpų.

Kitame tyrime teigiama, kad imigrantai JK pagerina nacionalinį darbingumą ir užpildo kai kurių pramonės sektorių spragas, kurios kitaip nebūtų užpildytos. O tai reiškia šalies BVP ir darbuotojų atlyginimo augimą.